Lietuvas pilsoņi tiecas izsludināt savu bankrotu Latvijā

Kamēr Lietuvas Seimā (parlamentā) vēl tiek izskatīts likuma projekts par fizisku personu bankrotu, Lietuvas pilsoņi tiecas izsludināt savu bankrotu Latvijā, un viens no pirmajiem šajā ziņā ir uzņēmējs Gītis Januška, piektdien ziņoja laikraksts "Lietuvos rytas".

Januškam, kurš darbojas nekustamo īpašumu tirdzniecībā, Latvijā ir iecelts bankrota administrators.

Januška ir Kauņas nekustamo īpašumu tirdzniecības aģentūras "Nidulus" vadītājs. Ekonomikas krīzes laikā, kad apsīka zemesgabalu un mājokļu tirdzniecība, viņa bizness apstājās un sakrājās parādi.

Januška sacīja, ka pašlaik viņam ir parādi 13 miljonu litu (2,7 miljonu latu) apmērā, un daļu no tiem viņš garantējis pats. Viņš ir parādā komercbankām, kuras darbojas Lietuvā, bet viņa bankrots tiks uzsludināts Latvijā. Viena no šīm bankām ir "Parex", kurai Januška ir parādā 1,7 miljonus litu (347 tūkstošus latu).

"Es nodomāju, ka fizisks bankrots ir labāks, nekā atdot visu īpašumu kreditoriem un palikt parādā visu mūžu. Nav ko slēpt - mans mērķis ir atbrīvoties no parādiem," intervijā laikrakstam sacīja Januška.

Bankrotu Latvijā izsludināt var ne gluži katrs Lietuvas pilsonis. Saskaņā ar prasībām tam ir nepieciešams deklarēt dzīvesvietu Latvijā un tur nostrādāt vismaz trīs gadus.

Seims tikai rudenī izskatīs likuma projektu par fizisku personu bankrota izsludināšanu. Šis likums stāsies spēkā ne agrāk kā nākamajā gadā.

Svarīgākais