Amerikāņu bankas atsāk pelnīt

Divas lielas Volstrītas bankas ir paziņojušas, ka laikposmā starp jūliju un septembri to peļņa ir bijusi lielāka, nekā plānots.

Šajā periodā bankas Goldman Sachs peļņa sasniegusi 3,19 miljardus dolāru, kas ir četras reizes vairāk nekā tanī pašā laikā 2008. gadā, vēsta BBC. Paziņojot par finanšu rādītājiem, banka norādījusi, ka pasaules ekonomikā jaušamas stabilizācijas pazīmes un uzlabojas apstākļi.

Augusi ir arī Citigroup peļna, tomēr tā ir krietni mazāka — 101 miljons dolāru. Šai bankai ir riskantāks kredītportfelis nekā Goldman Sachs, kas vairāk pievēršas investīcijām un konsultē uzņēmumus, kas vēlas apvienoties. Tomēr pērn Citigroup bija 2,82 miljardus dolāru lieli zaudējumi. Pašlaik 34 procenti no bankas pieder ASV valdībai. Banka kopš kredītu krīzes sākuma ir norakstījusi aktīvus 100 milardu dolāru vērtībā.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".