Brazīlijas finanšu ministrs brīdina par iespējamu tirdzniecības karu valūtas kursu manipulāciju dēļ

Pasaulē var izcelties "tirdzniecības karš", ja valstis turpinās manipulācijas ar savas valūtas kursu, to pazeminot ar mērķi veicināt savu preču eksportu, pirmdien brīdināja Brazīlijas finanšu ministrs Gvido Mantega intervijā britu laikrakstam "Financial Times".

"Tas ir valūtas karš, kas pārvēršas par tirdzniecības karu," sacīja Mantega, kurš pagājušā gada septembrī kā pirmais bija sācis lietot "valūtas kara" terminu.

Viņš intervijā arī paziņoja, ka Brazīlija gatavo jaunus pasākumus, lai novērstu savas valūtas - reāla - kursa tālāku celšanos, kura apdraud uz eksportu vērsto Brazīlijas ekonomiku.

Mantega sacīja, ka Brazīlija izvirzīs valūtas kursa manipulāciju jautājumu Pasaules tirdzniecības organizācijā un citās globālās institūcijās, un atzina, ka lielākās valūtas kursa manipulatores ir Ķīna un ASV.

"Mums ir lieliskas tirdzniecības attiecības ar Ķīnu .. Tomēr ir dažas problēmas. Protams, mēs gribētu redzēt žeņmiņbi (juaņas) kursa palielināšanos," sacīja Brazīlijas finanšu ministrs.

Brazīlijas reāla kurss pret ASV dolāru pēdējos astoņos gados ir vairāk nekā divkāršojies. Šī problēma ir viens no pirmajiem izaicinājumiem Brazīlijas prezidentei Dilmai Rusefai, kas 1.janvārī pārņēma amatu no līdzšinējā valsts vadītāja Luisa Inasiu Lulas da Silvas.

Svarīgākais