"Moody's" pazemina Īrijas kredītreitingu par piecām pakāpēm

Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's Investors Service" ("Moody's") piektdien pazemināja Īrijas reitingu par piecām pakāpēm - no Aa2 līdz Baa1, par iemeslu šādam lēmumam minot pieaugošās neskaidrības par šīs parādu māktās eiro zonas valsts ekonomiku un finansēm.

Aģentūra reitingam piešķīra negatīvu prognozi, kas nozīmē, ka nākotnē reitingu atkal var pazemināt.

"Moody's" norāda, ka reitinga pazeminājums atspoguļo problēmas Īrijas banku sektorā, "pieaugošo nenoteiktību attiecībā uz valsts ekonomiskajām perspektīvām un Īrijas valdības finanšu spēka samazināšanos".

Savukārt negatīvā prognoze ataino aģentūras uzskatu, ka Īrijas valdības finanšu spēks var samazināties vēl vairāk, ja ekonomikas izaugsme būs vājāka par gaidīto vai arī tēriņi banku sistēmas stabilizēšanai izrādīsies lielāki, nekā tiek lēsts pašlaik, sacīts "Moody's" paziņojumā.

Pagājušajā nedēļā cita starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") pazemināja Īrijas reitingu par trim pakāpēm - no A+ līdz BBB+. Pazeminājumu aģentūra skaidroja ar papildu tēriņiem, kādi nepieciešami īru banku glābšanai no bankrota.

Lai arī Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda aizdevums ir sniedzis Īrijai salīdzinošu drošību, reitings pazemināts arī tāpēc, ka šīs eiro zonas valsts zaudē piekļuvi kapitāla tirgiem un tās ekonomiskās perspektīvas ir ārkārtīgi neskaidras, norādīja "Fitch".

Īrijas tautsaimniecība ir smagi cietusi no sabrukuma nekustamo īpašumu tirgū, augošā bezdarba un vairāku banku glābšanas pasākumiem, kuri iedragāja valsts budžetu.

Īrijas valdība oktobra sākumā nāca klajā ar šokējošu paziņojumu, ka nacionalizētās bankas "Anglo Irish Bank" glābšanai var būt jāiztērē vēl gandrīz 35 miljardi eiro (25 miljardi latu) - tā dēļ Īrijas valsts budžeta deficīts var sasniegt 32% no iekšzemes kopprodukta (IKP), desmit reižu pārsniedzot Eiropas Savienības valstīm pieļaujamo maksimumu. Kopumā Īrijai banku glābšanai varētu būt nepieciešami pat 50 miljardi eiro (35 miljardi latu), atzina valdība.

Lai aizlāpītu lielo caurumu valsts budžetā, Īrija, kuru savulaik dēvēja par ķeltu tīģeri vairāk nekā desmit gadu ilgā straujā ekonomikas uzplaukuma dēļ, tagad īsteno drastisku tēriņu apcirpšanu, samazinot sabiedriskajā sektorā strādājošo algas un dažādus sociālos pabalstus.

Ekonomika

No 24. oktobra līdz 6. novembrim "Maxima" veikalos norisināsies vēsturiski lielākā noliktavas izpārdošana, kuras laikā cenas nepārtikas precēm būs pieejams sākot no 5 centiem. Izpārdošanā tiks piedāvātas vairāk nekā 26 000 preces, sākot no kancelejas precēm, zeķēm un zeķbiksēm, apģērba, traukiem, sadzīves elektronikas - līdz pat auto precēm. Klienti tiek aicināti laikus plānot savus veikala apmeklējumus, ņemot vērā iespējami lielo cilvēku plūsmu veikalos izpārdošanas periodā.