Pētījums: Pasaulē katrs ceturtais cilvēks dod kukuļus

Pēdējā gada laikā katrs ceturtais cilvēks pasaulē deva kukuļus, liecina pētījums, kura rezultāti publicēti ceturtdien Starptautiskajā pretkorupcijas dienā.

Pētījumu "2010.gada globālais korupcijas barometrs" veica Berlīnē bāzētā nevalstiskā organizācija "Transparency International", pievēršot galveno uzmanību maza mēroga kukuļņemšanai. Tā pamatā bija 91 tūkstoša cilvēku aptauja, kas veikta 86 valstīs un atkarīgās teritorijās no 1.jūnija līdz 30.septembrim.

Pētījumā konstatēts, ka pēdējos 12 mēnešos ceturtā daļa aptaujāto devuši kukuļus no vienas līdz deviņām institūcijām, starp kurām bija veselības aprūpes, izglītības, nodokļu, policijas un citas iestādes.

Viskorumpētākā institūcija izrādījās policija. 29 procenti no aptaujātajiem, kuriem bija darīšanas ar policiju, sacīja, ka devuši policistiem kukuļus.

Korupcija visizplatītākā ir Afrikā uz dienvidiem no Sahāras, kur vairāk nekā puse aptaujāto sacīja, ka pēdējā gada laikā devuši kukuļus amatpersonām. Otrajā vietā korupcijas ziņā bija Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas reģions, kur kukuļus bija devuši 36 procenti respondentu.

Kukuļus devuši arī 32 procenti aptaujāto bijušajā Padomju Savienībā, 23 procenti Dienvidamerikā, 19 procenti Balkānu valstīs un Turcijā, 11 procenti Āzijas-Klusā okeāna reģionā, un pieci procenti Eiropas Savienībā un Ziemeļamerikā.

Kukuļi visvairāk tikuši doti Afganistānā, Indijā, Irākā, Kambodžā, Kamerūnā, Libērijā, Nigērijā, palestīniešu teritorijās, Senegālā, Sjerraleonē un Ugandā, kur to darījuši vairāk nekā puse aptaujāto.

Apmēram puse respondentu sacīja, ka ar kukuļa došanu centušies izvairīties no problēmām. Ceturtā daļa sacīja, ka devuši kukuli ar nolūku paātrināt kādas procedūras.

"Transparency International" veic šādus pētījumus kopš 2003.gada.

ANO 2003.gadā pasludināja 9.decembri par Starptautisko pretkorupcijas dienu, lai pievērstu uzmanību kukuļņemšanai un veicinātu globālu cīņu pret šo parādību.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).