Naftas cenas pieaug līdz augstākajam līmenim pēdējo divu gadu laikā

Naftas cenas pasaules tirgos pašlaik svārstās ap 90 ASV dolāriem par barelu, kas ir augstākais līmenis pēdējo 25 mēnešu laikā. Aizvadītās nedēļas laikā naftas cenas pieauga par nepilniem 7%.

Galvenais naftas cenu celšanās iemesls ir svārstības valūtu tirgos, kur kritumu pašlaik piedzīvo ASV dolārs.

Aizvadītās nedēļas laikā ASV dolārs kritās pret citām lielākajām pasaules valūtām, jo sliktāki nekā gaidīts izrādījās ASV nodarbinātības dati. ASV bezdarba līmenis novembrī pieauga līdz 9,8% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, sasniedzot augstāko atzīmi kopš aprīļa un iedragājot cerības uz atveseļošanos darba tirgū. Turklāt Savienotajās Valstīs pagājušajā mēnesī izveidoja tikai 39 tūkstošus jaunu darbavietu. Ekonomisti bija gaidījuši, ka novembrī izveidosies daudz vairāk jeb 130 tūkstoši jaunu darbavietu.

Rezultātā kāpumu piedzīvoja naftas cenas. No vienas puses tas ir tādēļ, ka naftas cena tiek izteikta dolāros, no otras - nestabilitāte valūtu tirgos vienmēr rada lielāku spekulantu aktivitāti un līdz ar to cenu kāpumu preču biržās.

Nedēļa sākās ar to, ka pasaules naftas cenas pirmdien pieauga. Ņujorkas biržā elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm janvārī pirmdien pieauga par 1,97 ASV dolāriem - līdz 85,73 ASV dolāriem par barelu. Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm janvārī kāpa par 1,76 ASV dolāriem - līdz 87,34 dolāriem par barelu.

Pasaules naftas cenas otrdien kritās, saglabājoties bažām par iespējamu parādu krīzes izplatīšanos eiro zonā. Ņujorkas biržā elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm janvārī otrdien kritās par 1,62 ASV dolāriem - līdz 84,11 ASV dolāriem par barelu. Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm janvārī saruka par 1,42 ASV dolāriem - līdz 85,92 dolāriem par barelu.

Pasaules naftas cenas trešdien pieauga, reaģējot uz pozitīviem Ķīnas ekonomikas datiem. Ņujorkas biržā elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm janvārī trešdien pieauga par 2,64 ASV dolāriem - līdz 86,75 ASV dolāriem par barelu. Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm janvārī kāpa par 2,95 ASV dolāriem - līdz 88,87 dolāriem par barelu.

Pasaules naftas cenas ceturtdien pieauga, reaģējot uz pozitīviem ASV ekonomikas statistikas datiem. Ņujorkas biržā elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm janvārī ceturtdien pieauga par 1,25 ASV dolāriem - līdz 88,00 ASV dolāriem par barelu. Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm janvārī kāpa par 1,82 ASV dolāriem - līdz 90,69 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkā barels naftas maksāja 89,19 ASV dolārus, kas ir par 6,5% vairāk nekā pirms nedēļas. Savukārt Londonā naftas cena nedēļas laikā pieauga par 6,9% līdz 91,12 ASV dolāriem par barelu naftas.