Pelnu mākonis apdraud bēres

Polijas prezidenta Leha Kačiņska ģimene paziņojusi, ka viņa bēres rīt notiks, neskatoties uz Islandes vulkāna pelnu mākoni, kā dēļ ierobežota gaisa satiksme Eiropā. Savukārt Smoļenskā avarējušās Polijas prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnas melnās kastes ieraksti liecina, ka piloti sapratuši, ka lidmašīna avarēs, kad tā bija aizķērusi koku galotnes.

Krievijas izmeklētāji, kas strādā sadarbībā ar Polijas kolēģiem, paziņojuši, ka pašlaik nav pierādījumu versijai, ka L. Kačiņskis pilotiem ir licis nosēsties Smoļenskā pretēji viņu pašu ieskatiem. Avāriju drīzāk izraisījusi pilota kļūda, nepārzinot lidmašīnas vadību. Kāds avots aģentūrai Interfax stāstīja par Tu–154 īpatnību – ja nolaišanās ātrums pārsniedz sešus metrus sekundē, lidmašīna gaitu izlīdzina un ieņem horizontālu stāvokli. Pēc Krievijas versijas, piloti arī nebija ņēmuši vērā gaisa satiksmes kontrolieru aicinājumus doties uz citu lidostu. Pretēji līdz šim izskanējušajai informācijai, ka lidmašīnas piloti nosēsties mēģināja četras reizes, melno kastu dati liecina, ka mēģinājums ir bijis tikai viens, raksta BBC.

Polijas militārais virsprokurors Kšištofs Paruļskis Krievijas amatpersonu izteikumus gan nodēvējis par "pieņēmumiem" un brīdināja, ka ir pārlieku agri izdarīt secinājumus, jo izmeklēšana vēl turpinās. Savukārt virsprokurors A. Seremets intervijā Polijas radio izteicās, ka pašlaik skaidrs ir tikai tas, ka lidmašīna nudien aizķēra koku galotnes, un arī Polijas militārais prokurors Zbigņevs Šepa atzinis, ka pilotu sarunu ieraksti dažas sekundes pirms avārijas bijuši "dramatiski". Viena no trim avarējušās lidmašīnas Tu–154 melnajām kastēm ir nogādāta Polijā, bet divu saturu analizē Krievijas izmeklētāji. To saturs publiskots tiks tikai pēc prezidenta bērēm.

Pašlaik no Krievijas uz Poliju pārvestas 67 upuru mirstīgās atliekas. Kopumā pagājušās sestdienas aviokatastrofā dzīvību zaudēja 96 cilvēki. Vairākums pīšļu, kas avārijā sakropļoti līdz nepazīšanai, drīz pēc avārijas tika nogādāti Maskavā, lai tiktu identificēti.

Pirms bērēm zārks ar valsts pirmā pāra mirstīgajām atliekām tika novietots Varšavā, un daži cilvēki veltīja pat 18 stundu, lai sagaidītu savu kārtu atvadīties no mirušajiem. No Varšavas prezidenta mirstīgās atliekas jānogādā Krakovā. Šī atdusas vietas izvēle ir izraisījusi sabiedrības daļas neapmierinātību, jo Vāveles katedrālē vieta paredzēta ir Polijas karaļiem un varoņiem, un daudzi cilvēki neuzskata, ka L. Kačiņskis ir pelnījis šādu godu. Lai paustu neapmierinātību pret L. Kačiņska apbedīšanu Vāvelē, pie katedrāles tiek rīkotas trokšņainas protesta akcijas, savukārt portāla Facebook lapa, kurā pausti līdzīgi uzskati, ir piesaistījusi vairāk nekā 45 000 atbalstītāju.

Kinorežisors Andžejs Vajda atklātā vēstulē, kas publicēta laikrakstā Gazeta Wyborcza, raksta, ka apbedīšanas vietas izvēli ir noteikušas "pārlieku augstu situšas emocijas": "Lehs Kačiņskis bija parasts un labs cilvēks, un nav iemesla, lai viņš Vāvelē atdusētos līdzās Polijas karaļiem un maršalam Jozefam Pilsudskim." J. Pilsudskis ir mūsdienu Polijas dibinātājs.

Uz prezidenta bērēm iecerējuši ierasties daudzu valstu vadītāji, tajā skaitā ASV prezidents Baraks Obama, Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, Vācijas kanclere Angela Merkele, Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, arī Latvijas prezidents Valdis Zatlers. Tomēr šos plānus apdraud pelni, kas atmosfērā nonākuši no Islandes vulkāna un kuru dēļ ierobežota gaisa satiksme un slēgtas daudzas lidostas Eiropā, tajā skaitā arī Polijā. Prezidenta ģimene gan paziņojusi, ka bēres notiks, kā plānots. "Ģimenes griba ir, ka, neskatoties uz nekādiem sarežģījumiem, bēru datums netiks mainīts," aģentūrai AP sacīja prezidenta pils preses pārstāvis Jaceks Sasins. Viņš atzinis, ka bēru pārcelšana būtu pēdējais iespējamais risinājums.

Maksa par pakalpojumu: 0.00 LVL

Svarīgākais