Rīgā pulcējas pasaules biznesa līderi

© F64 Photo Agency

Ķīnas Starptautisko uzņēmējdarbības forumu ik gadu organizē citā valstī, šogad šāds pasākums notiek jau astoto reizi un par tā norises vietu izraudzīta Rīga, vienkopus pulcējot vairāk nekā 400 pasaules biznesa līderu no 35 valstīm, arī Latvijas lielāko uzņēmumu vadītājus.

Starptautiska uzņēmējdarbības foruma rīkošana Rīgā paver d audz iespēju vietējiem uzņēmējiem nepastarpināti veidot kontaktus ar Ķīnas un citu valstu uzņēmējiem. Tā ir iespēja arī popularizēt Latviju, iepazīstinot ar uzņēmējdarbības vidi un sasniegumiem. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis gan minēja, ka par to, kādi būs Latvijas ieguvumi pēc foruma norises, varēšot spriest tikai pēcāk, atskatoties uz uzņēmēju dibinātajiem projektiem un sadarbību, lai gan jau tagad Eiropas Savienības valstīm, tostarp Latvijai, ir potenciāls palielināt investīciju apjomu Ķīnā, kas patlaban sasniedzot vien 2–3%.

Eiropas Savienība esot arī viena no lielākajām investīciju ieguldītājām Ķīnā, tāpēc Latvija nākotnē varētu spēlēt vēl lielāku lomu abu valstu attiecībās. Šis starptautiskais pasākums esot būtisks pamats ceļā uz veiksmīgu sadarbību starp abām valstīm. «Es kā uzņēmējs domāju, ko Latvija varētu dot mūsu valstij. Salīdzinot ar Ķīnu, Latvijā nav problēmu ar gaisa piesārņojumu vai pārtikas kvalitātes rādītājiem. Tā arī ir lielākā vērtība, kas pieder šai valstij,» pastāstīja Ķīnas Investīciju grupas prezidents Huans Nubo.

2011. gadā Latvijas kopējais preču apgrozījums ar Ķīnu sasniedza 265,5 miljonus latu, no kā 33,53 miljonus latu veidoja eksports, bet 231 miljonu latu imports. Par svarīgākajām eksporta precēm atzīti metāla izstrādājumi, minerālie produkti, mašīnas, augu valsts produkti, kā arī koksne.

Svarīgākais