40 cigaretes un litru alkohola pāri robežai varēs vest tikai reizi nedēļā

Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par akcīzes nodokli, kas paredz stingrākus ierobežojumus fiziskām personām, kuras no trešajām valstīm Latvijā ieved cigaretes, alkoholu un degvielu.

Likums pašlaik noteic, ka, nemaksājot akcīzes nodokli, Latvijā no trešajām valstīm ne biežāk kā vienu reizi dienā var ievest 40 cigarešu, 20 cigarillu, 10 cigāru, 50 gramu smēķējamās tabakas, vienu litru alkohola ar spirta saturu virs 22 tilpumprocentiem vai nedenaturēto etilspirtu ar spirta saturu 80% vai vairāk, divus litrus alkoholisko dzērienu ar spirta saturu līdz 22 tilpumprocentiem, kā arī četrus litrus negāzētā vīna un 16 litrus alus. Akcīzes nodoklis arī nav jāmaksā, ja no trešajām valstīm tiek ievesta degviela transportlīdzekļa degvielas standarttvertnē, kā arī degviela pārvietojamās tvertnēs – ne vairāk kā 10 litru vienam transportlīdzeklim.

Likumprojekts paredz, ka minēto cigarešu, alkohola un degvielas daudzumu valstī varēs ievest ne biežāk kā vienu reizi septiņās dienās.

Šis ierobežojums attieksies gan uz fizisko personu, gan sauszemes bezsliežu transportlīdzekli, kas nav komerciāls transportlīdzeklis. Finanšu ministrija (FM) paskaidro, ka tādējādi tiek samazināts risks, ka tiek ļaunprātīgi izmantots likumā paredzētais atbrīvojums no akcīzes nodokļa.

FM norāda, ka atbrīvojums no akcīzes nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa (PVN), ja persona līdz šim vienu reizi diennaktī, bet pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā vienu reizi septiņās dienās ieved 40 cigaretes un vienu litru degvīna (visbiežāk ievestās preces), veido 7,65 latus. Atbrīvojums no akcīzes nodokļa un PVN par aptuveni 90 litriem degvielas (no nodokļa maksāšanas atbrīvotais daudzums – standarta degvielas tvertnes tilpums, kā arī desmit litri pārvietojamā tvertnē) savukārt veido 36,5 latus.

Aptuvenais cilvēku skaits, kas šķērso robežu no piecām līdz 30 reizēm mēnesī, ir 273. Neiemaksātais akcīzes un PVN budžetā, ja persona vidēji 15 reižu mēnesī šķērsoja robežu, veido 662 latus, savukārt, ierobežojot uz četrām reizēm mēnesī, tie būtu 177 lati. Līdz ar to no likuma grozījumu ieviešanas ieguvums budžetā mēnesī būtu 132,5 tūkstoši latu, bet gadā – 1,59 miljoni latu, liecina FM aprēķini.

Likumā paredzētas arī citas izmaiņas. Proti, noteikts, ka akcīzes nodokļa atbrīvojumu piemēro spirtam, kuru izmanto tādu vielu ražošanā, ko lieto zāļu un veterināro zāļu ražošanā. FM paskaidro, ka tādējādi tiek novērsta pretruna, ka izejviela, kas tiek izmantota zāļu ražošanā, tiek aplikta ar akcīzes nodokli, savukārt saražotais galaprodukts – zāles – netiek aplikts ar akcīzes nodokli.

Lai varētu iesaistīties lauksaimniecībai paredzētās dīzeļdegvielas apritē, iecerēti papildu nosacījumi tiem komersantiem, kuriem ir spēkā esošas atļaujas naftas produktu vairumtirdzniecībai. Tādējādi tiktu samazināts risks negodīgu komersantu iekļūšanai šādas degvielas apritē un krāpnieciskiem darījumiem ar lauksaimniecībai paredzēto dīzeļdegvielu, kam piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu.

Likumprojekts noteic, ka akcīzes nodokli piemēro arī noteiktām eļļas grupām, izņemot slēgtā iepakojumā, kuru tilpums nepārsniedz 250 litru. Tādējādi tiek novērsts risks, ka dažas eļļas, kas pašlaik nav uzskatāmas par akcīzes precēm, izmantojot par degvielu vai kurināmo, notiek izvairīšanās no atbilstošas akcīzes nodokļa samaksas.

Grozījumi likumā paredz akcīzes nodokļa atbrīvojuma piemērošanu arī dabasgāzei, kuru noteiktiem mērķiem izmanto uzņēmumos, kas atrodas industriālajos parkos. FM norāda, ka tādējādi tiks radīti vienādi konkurences apstākļi uzņēmumiem, kas atrodas industriālajos parkos salīdzinājumā ar citiem līdzīgiem uzņēmumiem, kuri ir dabasgāzes galalietotāji un noteikto mērķu izmantošanai saņem dabasgāzi, piemērojot tai akcīzes nodokļa atbrīvojumu.

Izmaiņas likumā stāsies spēkā 2012.gada 1.janvārī.

Šis ir viens no nākamā gada valsts budžetu pavadošajiem likumprojektiem.

Svarīgākais