FKTK: ažiotāža ap "Swedbank" ir tikai Latvijā; Igaunijā un Zviedrijā viss mierīgi

Ažiotāža ap "Swedbank" un pastiprināta naudas izņemšana no bankas bankomātiem ir tikai Latvijā. Igaunijā un Zviedrijā nekādas panikas neesot, pirmdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājas vietnieks Jānis Brazovskis.

"Skaidrs, ka "Swedbank" ir piedzīvojusi nakti, kad pieprasījums pēc tās pakalpojumiem bijis daudzkārt lielāks nekā parasti svētdienās. "Swedbank" to ir godam izturējusi. Mājas lapā var redzēt tos bankomātus, kuros nauda ir pieejama. Filiāles vērsies vaļā kā parasti un, iespējams, pat ātrāk. Banka turpinās apkalpot gan esošos, gan jaunus klientus," teica Brazovskis.

Viņš uzsvēra, ka baumām par "Swedbank" problemām neesot nekāda racionāla pamata. "Gan "Swedbank", gan mēs vienīgais ko varam darīt ir uz šādām baumām atbildēt ar racionālu rīcību. Protams, ir saprotams, ka cilvēkiem ir bažas gan par notikumiem Latvijā, gan eiro zonā. Cilvēkiem ir tiesības pieņemt lēmumu šajā situācijā, taču mans ieteikums būtu rīkoties racionāli, taču cilvēkiem ir tiesības to darīt," teica Brazovskis.

Uz jautājumu par baumu izplatīšanās sākumu, FKTK pārstāvis norādīja, ka ir dažādas versijas - gan īsziņas, gan zvani, gan sociālos tīklos.

"Šīs aktivitātes ir tikai Latvijā. Vakar vakarā sazinājos ar kolēģiem gan Igaunijā, gan Zviedrijā - tur viss ir mierīgi, nav nekādi pastiprināti pieprasījumi pēc "Swedbank" pakalpojumiem gan Zviedrijā, gan Igaunijā," apliecināja Brazovskis.

Viņā arī izteica cerību, ka drošības iestādes spēs atrast baumu pirmavotu.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka no piektdienas, 9.decembra, "Swedbank" klienti pastiprināti izņem naudu no bankas, reaģējot uz baumām par bankas darbības problēmām Zviedrijā un Igaunijā. Arī svētdien pie "Swedbank" bankomātiem izveidojās garas rindas daudzās Latvijas vietās. Svētdienas vakarā daudzos bankomātos nauda vairs nebija pieejama.

Bankas preses sekretāre Kristīne Jakubovska iepriekš uzsvēra, ka banka emocionalitātei atbild ar racionalitāti - piepilda bankomātus un aktīvi strādā filiālēs, lai sniegtu cilvēkiem tos pakalpojumus, kurus viņi vēlas saņemt. Viņa arī uzsvēra, ka runām par "Swedbank" darbību Zviedrijā un Igaunijā, kas izplatās Latvijā, nav pamata un banka Zviedrijā, kā arī Igaunijā, strādā kā parasti.

"Swedbank" stabilitāti apliecināja arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes priekšsēdētājas vietnieks Jānis Brazovskis, kā arī Zviedrijas banku uzraudzības institūcijas pārstāvis Uldis Cērps. Pēc viņa teiktā, visas četras lielās sistēmiski svarīgās Zviedrijas bankas, tostarp "Swedbank", ir pietiekami labi kapitalizētas un to finanšu stāvoklis ir stabils.

"Sistēmiski svarīgās bankas Zviedrijā tiek atbilstoši uzraudzītas, to kapitāla situācija ir atbilstoša," viņš sacīja, uzsverot, ka "Swedbank" ir stabila banka un spēj tikt galā ar vēl smagāku ekonomisko situāciju, nekā pašlaik ir Zviedrijā.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.