Tiesībsargs cīnīsies par iespēju sākt procesu pret VID un FM amatpersonām par nodokļu iekasēšanu

Tiesībsargs cīnīsies par iespēju tomēr sākt kriminālprocesu pret Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Finanšu ministrijas (FM) atbildīgajām amatpersonām saistībā ar nodokļu iekasēšanu.

Tiesībsargs uzskata, ka amatpersonas nav ievērojušas likumu, tāpēc lūdzis Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokuroru atcelt prokurora lēmumu, ar kuru atteikts sākt kriminālprocesu, aģentūrai BNS pavēstīja Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne aģentūrai BNS pastāstīja, ka Ģenerālprokuratūra, izvērtējot tiesībsarga iesniegumu par kriminālprocesa sākšanu pret VID un FM atbildīgajām amatpersonām, 9.novembrī nolēma atteikties sākt kriminālprocesu.

Pakalne norādīja, ka likums neuzliek pienākumu iestādei ‒ šajā gadījumā VID ‒ atteikties no savām tiesībām konkrētās administratīvās lietas sakarā ar Augstākās tiesas Senāta spriedumu citā lietā.

Jau ziņots, ka tiesībsargs Juris Jansons vērsās prokuratūrā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret vairākām FM un VID amatpersonām, tostarp pašreizējo VID ģenerāldirektori Neliju Jezdakovu, iepriekš vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Tiesībsargs amatpersonām pārmet nolaidību, kā dēļ no nodokļu maksātājiem nepamatoti iekasēti nodokļi un soda naudas vairāk nekā 60 miljonu latu apmērā.

Saskaņā ar raidījuma ziņoto strīds starp tiesībsargu un VID saistīts ar cilvēkiem, kuri pirmskrīzes laikā nodarbojās ar nekustamo īpašumu biznesu. Tolaik tikai ļoti retus darījumus uzskatīja par saimniecisku darbību un vairums spekulantu veikto pārdevumu ar nodokli netika aplikti. Vēlāk normatīvais regulējums mainījās un VID veica nodokļu auditus 320 cilvēkiem, secinot, ka pārbaudītajiem jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, nokavējuma nauda un soda nauda kopumā 65,4 miljonu latu apmērā.

Šādu VID lēmumu uzskatot gluži vai par reketu, vairāki sodītie devās uz tiesu. Vienā gadījumā Augstākās tiesas Senāts šādu VID praksi jau atzinis par prettiesisku. Tomēr VID savu praksi nemainīja, un drīz pēc tam vairākus iesniegumus saņēma arī Tiesībsarga birojs. Tas secinājis, ka VID neievēro savas kompetences robežas un iekasē neesošu nodokli.

"Nodokļu audita dēļ nodarītais mantiskais zaudējums būtiski pārsniedz to likumā noteikto minimumu, no kura paredzēta kriminālatbildība. Pamatojoties uz izklāstīto, konstatējams, ka VID amatpersonas ar savu prettiesisko rīcību ir nodarījušas lielu mantisko zaudējumu daudzām fiziskām personām," bija teikts tiesībsarga iesniegumā, kas adresēts ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram.

Izpētot gan Senāta spriedumus, gan VID ģenerāldirektores Jezdakovas publiskos izteikumus, gan citus materiālus, Tiesībsarga birojs uzskata, ka ir pamats sākt kriminālprocesu, kas paredz amatpersonu atbildību gadījumos, kad tās tīši vai aiz nolaidības ir radījušas būtisku kaitējumu ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm.

Jezdakova tiesībsarga viedoklim nepiekrīt un bijusi pārsteigta, ka kriminālprocesu lūgts sākt tieši pret viņu. Jezdakova gan pauda pārliecību, ka VID, nodokļus iekasējot, esot rīkojies atbilstoši likumam, un atkārtoti uzsvēra, ka Augstākās tiesas lemtais precedentu neradot.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Tiesībsarga birojā pērn no vairākām personām tika saņemtas sūdzības par VID iestāžu darbībām, piespiedu kārtā iekasējot ienākuma nodokli, nokavējuma naudas un soda naudu no ienākuma par nekustamo īpašumu atsavināšanu, kuri ir bijuši personas īpašumā vairāk nekā 12 mēnešu. Tas tika darīts, neskatoties uz apstākli, ka šo ienākumu gūšanas periodā likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" attiecīgais punkts to aplikšanu ar nodokli neparedzēja.

Tiesībsargs ierosināja pārbaudes lietu un konstatēja, ka ar savu rīcību VID ir pārkāpis iesniedzēju tiesiskās paļāvības principu.

VID Sabiedrisko attiecību daļā aģentūrai BNS iepriekš sacīja, ka VID nepiekrīt tiesībsarga atzinumā teiktajam, un norādīja, ka ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek arī fiziskās personas ienākumus no saimnieciskās darbības. Tādējādi pretēji tiesībsarga atzinumam VID pamatoti aprēķina un iekasē likumā paredzēto nodokli no fiziskās personas ienākumiem, kas gūti no saimnieciskās darbības, tostarp nekustamo īpašumu tirdzniecības.