Konkurences padome: jaunajai valdībai ir jāizskauž draugu būšana valsts pasūtījumos

Jaunajai valdībai ir jāizskauž draugu būšana valsts pasūtījumos – tas grauj godīgas konkurences klimatu, intervijā portālam "Baltic Business Service" pastāstīja Konkurences padomes (KP) priekšsēdētāja Ieva Jaunzeme.

Pēc viņas teiktā, pašlaik Latvijā ir liela iespēja sakārtot valsts pasūtījumu jomu. "Es ļoti ceru, ka jaunā valdība šo situāciju mainīs, jo tie ieradumi un parašas, un draugu būšana, kas valda valsts pasūtījumos, būtiski grauj godīgas konkurences klimatu. Es nekādā gadījumā nedomāju, ka tagad būtu jāizmet vecie draugi un jāņem jauni vietā. Taču valdības deklarācijā varētu ierakstīt punktu un to arī vienreiz izpildīt, ka mēs beidzot atgriežamies pie godīgiem konkursiem – ar godīgiem kritērijiem, normāliem iesniegšanas termiņiem, tirgus situācijai atbilstošiem nosacījumiem, turklāt kur nosacījumiem atbilst nevis viens, bet krietni vairāk tirgus dalībnieku, lai ir, no kā izvēlēties," klāstīja Jaunzeme.

Viņa uzsvēra, ka pašreizējā situācija abpusēji grauj morāli – problēmas ir gan uzņēmēju, gan valsts un pašvaldības iestāžu pusē. "Ja šo situāciju nepārlauzīs, tad nav ko cerēt uz godīgu biznesu. Tāpēc tā abpusējā bakstīšana ar pirkstiem vienam uz otru vienreiz jāizbeidz. 20 gadu ir pagājuši un ko mēs esam ieguvuši? Mēs esam atklausījušies visādus stāstus, kad izmeklējam karteļu lietas. Uz jautājumu "kāpēc jūs tā darījāt" bieži jādzird atbilde "bet neviens jau godīgi nevienu konkursu nav uzvarējis", norādīja KP vadītāja.

Jaunzeme atzina, ka izmaiņas šajā jomā dotu pozitīvu rezultātu visai konkurences situācijai valstī. "Ļoti daudzi pakalpojumu sniegšanas uzņēmumi, arī būvniecības, ar retiem izņēmumiem diemžēl nav spējīgi strādāt ārpus valsts. Savukārt Latvijā netiek laisti iekšā ārzemnieki, jo tādā veidā tiek saprasta lojalitāte pret vietējiem uzņēmējiem. Līdz ar to paši vārāmies savā sulā un iegūstam zemu kvalitāti par milzīgu cenu," secināja KP priekšsēdētāja.

Viņa piebilda, ka tas ir jautājums arī par Latvijas slavu – slava nav laba, jo ārzemnieki uzskata, ka te viss ir pērkams un pārdodams. "Mūsu uzņēmēji uzskata, ka mūsējie ir jāaizsargā un neviens cits nav iekšā jālaiž. Taču visa šī situācija kopumā atsaucas arī uz investīciju vidi," paskaidroja Jaunzeme.

Viņa pauda cerību, ka jaunā valdība šo situāciju risinās. "Par iepriekšējo valdību man šādu cerību īsti nebija, un ne velti vēlētāji arī lēma par Saeimas atlaišanu. Turklāt, tiklīdz būs pie kā vērsties, proti, jaunā valdība būs apstiprināta, tā arī mēģināsim pievērst tās uzmanību šai problēmai," sacīja Jaunzeme.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).