Vērtēs ieceri atteikties no laimestiem piemērojamā iedzīvotāju ienākuma nodokļa

Ministri pirmdien lems par Finanšu ministrijas (FM) ierosinājumu no 2012.gada 1.janvāra atteikties no laimestiem piemērojamā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN), liecina valdības komitejas sēdes darba kārtība.

FM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā paskaidro, ka pašlaik laimesti, kas nepārsniedz 500 latu, kā arī ar to gūšanu saistītie izdevumi, iekšzemes nodokļu maksātājiem ir jānorāda gada ienākumu deklarācijā. Tā kā ienākumu izmaksātājam – azartspēļu vai izložu organizētājam – normatīvajos aktos nav uzlikts pienākums reģistrēt un identificēt laimestu, kas nepārsniedz 500 latu, saņēmējus (iekšzemes nodokļu maksātājus), pastāv risks, ka viņi savās gada ienākumu deklarācijās laimestus nenorāda, lai izvairītos no IIN samaksas.

Turklāt, ņemot vērā, ka ar IIN apliekamo ienākumu no azartspēļu laimesta aprēķina kā laimesta un ar to saistīto izdevumu starpību, nodokļu maksātājiem ir problemātiski arī nodrošināt ar laimestu saistīto attaisnojuma dokumentu pievienošanu deklarācijai, jo parasti tādi netiek uzkrāti un ir grūti pierādīt šo dokumentu saistību ar konkrēto laimestu.

FM secina, ka pašlaik ir iespējams izvairīties no IIN samaksas par saņemtajiem laimestiem. Šā nodokļa piemērošana azartspēļu un izložu laimestiem ir grūti kontrolējama, kā arī rada samērā lielu administratīvo slogu un izmaksas gan azartspēļu vai izložu organizētājiem, gan azartspēļu un izložu dalībniekiem, gan Valsts ieņēmumu dienestam, paskaidroja ministrijā.

Tā kā valsts azartspēļu jomu licencē un kontrolē, kā arī azartspēlēm un izlozēm tiek piemēroti speciālie nodokļi, ko vieglāk administrēt un kontrolēt, FM uzskata, ka, koriģējot izložu un azartspēļu nodokļa likmes, ir iespējams atteikties no grūti administrējamā laimestiem piemērojamā IIN. Tādējādi FM rosina no nākamā gada 1.janvāra svītrot no likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" nosacījumus par IIN piemērošanu saņemtajiem izložu un azartspēļu laimestiem.

Ministrija arī piedāvā domājamo IIN ieņēmumu daļu par laimestiem integrēt izložu un azartspēļu nodokļa likmēs, proporcionāli palielinot tās par aptuveni 10%.

Ekonomika

Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa glabāšanas un regazifikācijas kuģi (FSRU) "Independence" termināļa operators "KN Energies" plāno izmantot vismaz līdz 2040.gadam, piektdien paziņoja Lietuvas valsts kontrolētā uzņēmuma vadītājs Darjus Šilenskis.