Kopš septembra sākuma saņemtas jau 15 patērētāju sūdzības par "airBaltic"

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) laikā no 1. līdz 23.septembrim saņēmis 15 patērētāju sūdzības par "airBaltic", norāda PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante Dace Dreijere.

Viņa informēja, ka no saņemtajām sūdzībām sešas ir par atceltiem reisiem, tostarp viena par 12.septembra reisu, kas tika nepamatoti atcelts. Dreijere norādīja, ka patērētāji par atceltajiem reisiem pieprasa kompensācijas.

Septembrī saņemtas sūdzības arī par "airBaltic" reisu kavēšanos. "Par to, ka reiss kavējies, ir trīs sūdzības, un reisa kavēšanās dēļ nokavēts uz nākamo reisu – arī divas sūdzības," sacīja PTAC pārstāve un piebilda, ka tostarp ir sūdzība arī par to, ka cilvēks ar autobusu ir vests uz citu galamērķi, nekā biļetē norādīts.

No saņemtajām sūdzībam trīs ir arī par to, ka atteikta iekāpšana dažādu iemeslu dēļ un viena – par atteikšanos pieņemt bagāžu, norādot, ka tā nav reģistrēta. Vienlaikus Dreijere uzsvēra, ka patērētājs apgalvojis, ka par bagāžu samaksājis.

Jau vēstīts, ka valdība vērtē trīs iespējamos scenārijus tālākai rīcībai ar "airBaltic", tostarp primārais ir kompānijas pamatkapitāla palielināšana proporcionāli ar otru akcionāru – "Baltijas Aviācijas sistēmām" (BAS). Pārējie scenāriji ir valsts akciju pārdošana, kā arī jaunas lidsabiedrības izveide.

Valdība ceturtdien, 22.septembrī, ārkārtas sēdē vērtēja "airBaltic" situāciju un iesniegto tiesiskās aizsardzības procesa pieteikumu un uzdeva Satiksmes ministrijai sadarbībā ar piesaistīto finanšu konsultantu "Prudentia" turpināt risināt sarunas par proporcionālu pamatkapitāla palielināšanas scenāriju. Sarunas tiks turpinātas arī par valstij piederošo "airBaltic" akciju pārdošanu, taču pagaidām gan būtiski atšķiras valsts un privātā akcionāra viedoklis par šo akciju cenām.

Ziņots arī, ka "airBaltic" jāpalielina pamatkapitāls, taču valdība un privātais akcionārs BAS vairākas nedēļas nespēj panākt par to kopīgu vienošanos. Valdība 23.augustā nolēma, ka Latvijas valsts piedalīsies "airBaltic" glābšanā, taču izvirzīja tam vairākus nosacījumus, tostarp to, ka jāpanāk "airBaltic" vadības maiņa, jāveic grozījumi statūtos, panākot tajos Komerclikuma nosacījumus, un jāveic izmaiņas akcionāru sadarbības līgumā, lai valstij būtu lielāka ietekme, kā arī lidostai "Rīga" jābūt bāzes lidostai, kas nodrošinātu, ka kompānija darbojas Latvijā.

"airBaltic" 21.septembrī iesniedza tiesā tiesiskās aizsardzības procesa pieteikumu, taču pagaidām Rīgas rajona tiesa nolēmusi "airBaltic" tiesiskās aizsardzības procesa pieteikumu atstāt bez virzības līdz šā gada 21.oktobrim.

Svarīgākais