Plūdu radīto postījumu novēršanai trijās pašvaldībās plāno piešķirt 89 tūkstošus latu

Plūdu radīto postījumu novēršanai trijās pašvaldībās plānots piešķirt 89 tūkstošus latu, liecina Ministru kabineta sēdes darba kārtība.

No līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Līgatnes novada pašvaldībai plānots piešķirt 56 755 latus, Dobeles novada pašvaldībai – 13 582 latus, bet Rēzeknes pašvaldībai – 18 688 latus.

Līgatnes pašvaldība informējusi, ka pavasara palu laikā noslīdējis Līgatnes upes krasts, kā dēļ būtiski bojāta Brīvības ielas nesošā pamatne un pirmsavārijas stāvoklī atrodas ielas trasē izvietotās inženierkomunikācijas. Brīvības ielas segumā redzamas sēšanās plaisas, gruntī atvērušās plaisas nogāzes daļā pret upi, Līgatnes upes kreisais krasts aptuveni 100 metru zonā pārvietojies upes virzienā, sašķiebies gājēju tilta kreisā krasta balsts.

Neatjaunot krastu, grunts noslīdēšana turpināsies, kas var izraisīt Brīvības ielas posma un tur izvietoto inženierkomunikāciju pilnīgu sabrukumu. Brīvības iela ir vienīgā piekļuves iespēja Līgatnes papīrfabrikai, un ielas slēgšana var apstādināt tās darbību.

Ir apdraudēta arī divu Eiropas Savienības finansētu infrastruktūras rekonstrukcijas projektu realizācija, jo, kamēr nav novērsta grunts noslīdēšana, nevar turpināt gājēju tilta izbūvi, kā arī ir apdraudēta jaunizbūvētās kanalizācijas maģistrāles trešā kārta.

Brīvības ielas seguma konstrukcijas atjaunošanai un Līgatnes upes nogāzes stiprināšanai Līgatnē kopā ir nepieciešami finanšu līdzekļi 81 079 latu apmērā. Līgatnes novada pašvaldība apņemas nodrošināt līdzfinansējumu 24 324 latu apmērā, kas ir 30 procenti no postījumu novēršanai nepieciešamās summas.

Savukārt Dobeles pašvaldībā spēcīgas lietusgāzes bija šovasar, applūdinot autoceļus. Spēcīgu lietavu izraisīto plūdu laikā Dobeles novada ceļiem nodarīti būtiski bojājumi – izskaloti ceļu segumi un caurtekas, izskalotas nogāzes, izveidojušies sanesumi un pārrāvumi.

Lai segtu izdevumus, kas saistīti ar lietusgāžu izraisīto plūdu laikā radīto postījumu novēršanu un zaudējumu kompensēšanu, Dobeles novada pašvaldības ceļu remontam kopā ir nepieciešami 19 403 lati. Dobeles novada pašvaldība apņemas nodrošināt līdzfinansējumu 5821 lata apmērā, kas ir 30 procenti no postījumu novēršanai nepieciešamās summas.

Savukārt Rēzeknes novadā pavasara plūdu dēļ izskaloti ceļu posmi vairāku metru garumā, bojāta ceļu virsma un caurtekas, izskalotas novadgrāvju malas. Tādēļ ir jānomaina bojātās caurtekas, jāatjauno novadgrāvji un jāremontē ceļu virsmas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai būs jāpārskaita finansējums pašvaldībām tikai pēc tam, kad tās būs iesniegušas rēķinu kopijas, kas apliecina, ka pašvaldība ir nodrošinājusi ne mazāk kā 30% no finansējuma, kas nepieciešams 2011.gada pavasara plūdu radīto postījumu novēršanai.

Svarīgākais