Lietus dēļ vietām ir apgrūtināta kartupeļu novākšana

Lietus dēļ vietām Kurzemē un Zemgalē ir apgrūtināta kartupeļu novākšana, aģentūrai norāda Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības (KAPS) valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

Viņa norādīja, ka pašlaik Latvijā masveidā sākta sēklas kartupeļu novākšana. "Agrie kartupeļi ir nobrieduši sēklai, taču pārtikas kartupeļi pagaidām tiek vākti tikai tik daudz, cik var realizēt uzreiz pārdošanai," paskaidroja Kraukle un norādīja, ka uzkrāšanai pārtikas kartupeļus sāks novākt tikai septembrī.

Tomēr ilgstošo lietavu dēļ vietām ir apgrūtināta kartupeļu novākšana. "Ir gan vietām apgrūtināta novākšana ‒ vislielākās problēmas ir tur, kur visvairāk lijis, ‒ Kurzemē un Zemgalē, labāka situācija ir Vidzemē un Latgalē," sacīja KAPS vadītāja, taču apliecināja, ka pagaidām ir pāragri satraukties, ka kādi kartupeļu lauki varētu palikt nenovākti.

Pēc viņas teiktā, novākto kartupeļu kvalitāte šogad ir apmierinoša. "Kvalitāte ir normāla. Vienīgais tur, kur kartupeļi sāk smakt, uz bumbuļiem parādās balti punktiņi, un līdz ar to tiem nav tas kvalitatīvais skats, bet vainas nav nekādas," informēja Kraukle.

Tāpat kā citus gadus, šogad ir izplatīta arī kartupeļu slimība ‒ kartupeļu lakstu puve, taču KAPS valdes priekšsēdētāja uzsvēra, ka šogad šī slimība kartupeļu audzētājiem ražas zaudējumus nerada.

Kartupeļu audzētāji aģentūrai BNS iepriekš pavēstīja, ka laika apstākļi šovasar kartupeļu augšanai bijuši labvēlīgi, tāpēc raža gaidāma laba. Arī pērn kartupeļu raža bija laba, tomēr to novākšanas darbus apgrūtināja ilgstošās lietavas.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka pērn Latvijā kartupeļi kopumā audzēti 30,1 tūkstoša hektāru platībā, kas ir par 4% vairāk nekā pirms gada.