Premjeram nav saprotama steiga "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanā

Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim nav saprotama steiga, kādā tiek virzīts jautājums par Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu.

Dombrovskis trešdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" norādīja, ka ar "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu nebūtu jāsteidzas un, pirms valdības lēmuma pieņemšanas, ir nepieciešama rūpīga visu aspektu analīze.

Viņš uzsvēra, ka, lai valdība lemtu par kompānijas pamatkapitāla palielināšanai, tai ir jāsaņem nepieciešamā informācija par "airBaltic" finanšu radītājiem 2010.gadā, kā arī jāpanāk izdevīgāki nosacījumi akcionāra līgumā. "Man nav skaidra satiksmes ministra steiga un vēlme šo jautājumu kaut kur stumt un bīdīt kaut kādas intereses," teica Dombrovskis.

Viņš atgādināja, ka valdība par kompānijas attīstību valdībā ir lēmusi jau vairākas reizes un iepriekš tika panākta vienošanās par priekšnosacījumiem, kas jāizpilda, lai lemtu par kapitāla palielināšanu. "Šobrīd šie priekšnosacījumi nav izpildīti, nav iesniegta analīze par "airBaltic" darījumiem ar trešajām personām, kas saistīts ar "Baltijas aviācijas sistēmām" un Bertoltu Fliku - vai šie darījumi, kas notiek ir izdevīgi uzņēmumam, vai nav izdevīgi. Lai nerastos situācija, ka Fliks vienlaicīgi kā uzņēmuma vadītājs un mazākuma akcionārs darbojas mazākuma akcionāra interesēs," klāstīja valdības vadītājs uzsverot, ka Satiksmes ministrija valdībā nav sniegusi atbildes uz virkni jautājumu.

Dombrovskis uzsvēra, ka par "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu lēmums ir jāpieņem kompleksi. "Es uzskatu, ka jautājums nav jāsasteidz un mums ir jāsaņem informācija un jābūt pārliecinātiem, ka ieguldot līdzekļus šajā uzņēmumā, mēs saņemsim atbilstošu rezultātu. Mums diemžēl ir slikta pieredze ar iepriekšējo pamatkapitāla palielināšanas reizi, kur uzņēmuma vadītājs solīja sasniegt konkrētus saimnieciskos radītājus, kas diemžēl netika sasniegti," stāstīja premjers.

Jau ziņots, ka "airBaltic" padome otrdien, 16.augustā, vienojās par atbalstu aviokompānijas valdes priekšlikumam "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanai. Pagaidām netiek atklāta summa, par kādu "airBaltic" pamatkapitāls tiks palielināts. Trešdien par "airBaltic" pamatkapitālu lems akcionāri, taču, kad šis jautājums nonāks valdības darba kārtībā, pagaidām nav zināms.

Kompānija "airBaltic" veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām – Rīgas, Viļņas un Tallinas, kā arī nodrošina aviosatiksmi vairākos iekšzemes maršrutos Somijā.

"airBaltic" dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder "airBaltic" prezidentam un izpilddirektoram Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Svarīgākais