Ušakovs: ar aizdevējiem jārunā par aizdevuma atdošanas maksājumu atlikšanu

© f64

Latvijai ar starptautiskajiem aizdevējiem ir jārunā par aizdevuma atdošanas maksājumu atlikšanu, ceturtdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" norādīja Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņas centrs").

Viņaprāt, arī Latvijai, līdzīgi kā Grieķijai, ir jāpanāk labvēlīgāki nosacījumi starptautiskās aizdevuma programmas ietvaros. "Mēs redzam, kas notika Grieķijā. Grieķiem ir izdevies ar saviem partneriem Eiropas Savienībā un citiem starptautiskajiem donoriem, dabūt viņiem izdevīgākus nosacījumus, atbalsta saņemšanā. Es esmu pārliecināts, ka mēs neesam īpaši sliktāki par grieķiem - mums ir jārunā ar starptautiskajiem, lai vismaz mēs varētu pirmos maksājumus atlikt," teica Ušakovs.

Pēc viņa teiktā, Latvijai līdzekļi ir jāiegulda sociālajā sfērā, maznodrošinātās sabiedrības daļai, kā arī biznesa attīstībai. "Starptautiskajiem aizdevējiem ir jāpierāda, ka aizņemtā nauda netiek tērēta kaut kādiem neaktuāliem investīcijas projektiem," piebilda Ušakovs.

Jau vēstīts, ka Latvija pavasarī plānoja ar Eiropas Komisiju pārrunāt iespējas pagarināt aizdevuma atdošanas termiņu. Vēlāk Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, kā arī finanšu ministrs Andris Vilks atzina, ka aizdevuma atmaksas termiņu nebūtu iespējams pagarināt ar Latvijai izdevīgiem nosacījumiem, turklāt būtu arī jāpagarina starptautiskā programma.

Šogad Latvijai vēl nav jāveic starptautiskā aizņēmuma programmas aizdevumu pamatsummas atmaksa, savukārt procentu maksājumi par starptautiskā aizņēmuma programmā saņemtajiem aizdevumiem 2011.gadā plānoti apmēram 95 miljonu latu.

Latvija kopumā aizdevuma programmā līdz šim saņēmusi 3,064 miljardus latu. Latvija 2008.gada beigās panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu – šie līdzekļi ir paredzēti galvenokārt budžeta deficīta segšanai un banku sektora stabilizācijai. Lielākais aizdevējs ir Eiropas Komisija.

Ekonomika

Demogrāfijas rādītāji iezīmē nākotnes pensionāru ainu drūmās krāsās. Jau pēc 25 gadiem, šodienas darbinieks, dodoties pelnītā atpūtā, pensijā saņems tikai trešdaļu no vidējās algas valstī. Atrast naudu, lai izmaksātu pensijas, valstij būs grūti. Taču ar saviem šī brīža lēmumiem valsts grib apsolīt maksāt vēl vairāk. Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” ziņo, ka 1% pārnese uz 1. pensiju līmeni četru gadu laikā papildinās speciālo budžetu par 616 miljoniem eiro, bet par atmaksu nākotnē skaidras vīzijas nav.

Svarīgākais