Augulis: "airBaltic" bāzes lidostu gatavojas pārcelt uz Viļņu

Latvijas aviokompānijas "airBaltic" privātais akcionārs "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) vēlas pārcelt "airBaltic" bāzes lidostu no Rīgas uz Viļņu, pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atklāja satiksmes ministrs Uldis Augulis.

Viņš stāstīja, ka 19.jūlijā no BAS saņemts priekšlikums mainīt "airBaltic" akcionāru līgumu. "BAS grib izmainīt vienu punktu akcionāru līgumā, kas paredzēja, ka "airBaltic" nedrīkst mainīt bāzes lidostu ne Latvijā, ne uz ārvalstīm," stāstīja Augulis, atklājot, ka BAS vēlas, lai "airBaltic" varētu par bāzes lidostu varētu izvēlēties arī Viļņu.

Satiksmes ministrs uzsvēra, ka Latvijas interesēs ir saglabāt bāzes lidostu Rīgā. "Lai Rīgas lidosta attīstītos, jo it paredzēti Kohēzijas fonda projekti gan lidlauka drenāžas uzlabošanai, gan apgaismošanā. Tāpat augustā lidosta nāks ar savu redzējumu par iespējamo tremināla attīstību, jo esošā lidosta ir kļuvusi par šauru, īpaši vasarā," stāstīja Augulis.

Viņaprāt, jebkādas izmaiņas akcionāru līgumā ir jāskata kompleksi - gan saistībā ar pamatkapitāla palielināšanu, gan valsts lielāku teikšanu kompānijas vadībā.

Kompānija "airBaltic" veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām - Rīgas, Viļņas un Tallinas, kā arī nodrošina aviosatiksmi vairākos iekšzemes maršrutos Somijā. "airBaltic" dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder Bertoltam Flikam, bet vēl 50% - Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Svarīgākais