"Eurostat": Latvijā inflācija jūnijā – ceturtā augstākā

Latvijā gada inflācija jūnijā bija ceturtā augstākā Eiropas Savienībā (ES), būtiski pārsniedzot vidējo inflācijas līmeni blokā, liecina ceturtdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

Saskaņā ar tiem no bloka valstīm visstraujāk – par 8% – patēriņa cenas gada izteiksmē jūnijā pieauga Rumānijā. Otra augstākā gada inflācija reģistrēta Igaunijā (+4,9%), trešā – Lietuvā (+4,8%), bet ceturtā – Latvijā (+4,7%).

Zemākā gada inflācija jūnijā bija Īrijā (+1,2%; izmantoti maija dati), Zviedrijā (+1,5%), Slovēnijā (+1,6%) un Čehijā (+1,9%).

Zemākā 12 mēnešu inflācija jūnijā reģistrēta Zviedrijā (+1,5%), Čehijā un Nīderlandē (+1,8% abās valstīs), bet augstākā – Rumānijā (+7,8%), Igaunijā (+4,7%) un Grieķijā (+4,6%).

Visā ES gada inflācija jūnijā noplaka līdz 3,1% pretstatā 3,2% maijā. Eiro zonā gada inflācija saglabājās stabila un bija 2,7%.

Inflācija eiro zonā jūnijā pārsniedza Eiropas Centrālās bankas (ECB) noteikto 2% limitu jau septīto mēnesi pēc kārtas. Lai iegrožotu inflāciju, ECB 7.jūlijā paaugstināja bāzes likmi par 25 bāzes punktiem – līdz 1,50%. Eksperti sagaida, ka likmes šogad celsies vēl vienu reizi, sasniedzot 1,75%.