Nedaudz pieaudzis iedzīvotāju skaits, kuri plāno ņemt mājokļa kredītu

Pēdējos gados nedaudz pieaudzis iedzīvotāju skaits, kuri jūtas droši par savu ienākumu stabilitāti un plāno ņemt mājokļa kredītu, liecina "SEB bankas" veiktā aptauja.

Dati liecina, ka 6% no kopējā respondentu skaita izsaka gatavību tuvākajā laikā ņemt kredītu mājokļa iegādei, kas ir par diviem procentpunktiem vairāk nekā 2009.gadā, kad par jaunu kredītsaistību uzņemšanos pozitīvi atbildēja 4% iedzīvotāju.

"SEB bankas" korporatīvās komunikācijas vadītāja Agnese Strazda aģentūru BNS informēja, ka regulāri veiktā esošo un topošo kredītņēmēju noskaņojuma aptauja rāda, ka samazinājusies arī esošo kredītņēmēju nedrošība par rītdienu. 17% respondentu, kuriem ir kredītsaistības, uzskata, ka viņu ienākumi ir pietiekami lieli un stabili, lai pašlaik vai nākotnē nerastos problēmas ar kredītu atmaksu. 2010. gadā šādi atbildēja 13% kredītņēmēju, savukārt 2009. gadā – vien 8%. Aptaujas dati liecina, ka 22% kredītņēmēju neizjūt spriedzi, atmaksājot mājokļa kredītu, tomēr par nākotni viņiem trūkst pārliecības. 43% kredītņēmēju vajadzējis pārskatīt savu izdevumu sarakstu, lai spētu veikt maksājumus laikā, savukārt 18% kredītņēmēju atzīst, ka viņiem nepietiek līdzekļu ikmēneša kredīta maksājumam.

"SEB bankas" sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis atzina, ka, stabilizējoties valsts ekonomiskajai situācijai un nedaudz uzlabojoties situācijai darba tirgū, optimistiskāks kļūst arī kredītņēmēju noskaņojums un iedzīvotāji vairāk sāk izsvērt visus par un pret sava mājokļa iegādei, uzņemoties jaunas ilgtermiņa kredītsaistības.

Kredītņēmēju noskaņojuma pētījums rāda, ka pēdējā gada laikā iedzīvotāju vērtējumā mainījušies galvenie kredītu atmaksu ietekmējošie faktori. Ja 2010. gada maijā 53% Latvijas iedzīvotāju par galveno iemeslu, kas rada grūtības kredītu atmaksai, minēja paņemto pārāk lielo kredīta summu cerībā uz labāku nākotni, tad šogad jūlijā šo faktoru minējis 41% aptaujāto. Tajā pašā laikā iedzīvotāju vērtējumā būtiskāka loma ir pieaugošajai inflācijai – tā norādījuši 40% aptaujas dalībnieku. Pirms gada par svarīgu faktoru to atzina vien 16%, informēja Strazda.

Svarīgākais