Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Izsludina likuma grozījumus par komercsabiedrību patiesā labuma guvēju atklāšanu

Šodien tiek izsludināti grozījumi Komerclikumā, kas paredz Uzņēmumu reģistram (UR) sniegt ziņas par komercsabiedrību patiesā labuma guvējiem, liecina informācija oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Likumu Valsts prezidenta vietā izsludinājusi Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Likums stāsies spēkā trešdien, 13.jūlijā.

Jau vēstīts, ka Saeima ārkārtas sēdē 8.jūlijā galīgajā lasījumā atbalstīja Komerclikuma grozījumus. Par izmaiņām likumā nobalsoja 83 deputāti, savukārt atturējās viens deputāts – Andris Šķēle ("Par labu Latviju"), kurš pirms balsojuma asi kritizēja sagatavoto likumprojektu, norādot, ka tas nesasniegs cerēto rezultātu.

Par patiesā labuma guvēju tiks uzskatīts kapitālsabiedrības dalībnieks vai akcionārs, kurš ir fiziska persona, ja atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumam par kapitālsabiedrības patieso labuma guvēju nav uzskatāma cita persona.

Likumā noteikta kārtība, kā ziņas par patiesā labuma guvējiem sniedz uzņēmuma dalībnieks, kurš daļas tur savā vārdā, bet citas personas labā un kuram kapitālsabiedrībā ir vismaz 25% daļu vai akciju. Šāda dalībnieka pienākums būs informāciju sniegt attiecīgajai kapitālsabiedrībai, kura 14 dienu laikā šo informāciju savukārt paziņos UR.

Pienākums sniegt informāciju par patiesā labuma guvējiem attieksies arī uz tādu kapitālsabiedrības dalībnieku, kurš nav fiziska persona, kura līdzdalība ir vismaz 25% un kurš nav dibināts saskaņā ar Eiropas Savienības dalībvalstu likumiem. Šai juridiskajai personai būs jānorāda dibinātājs, dalībnieks vai šim statusam pielīdzināma persona, kura gūst labumu no šā dalībnieka pastāvēšanas.

Norādot patiesā labuma guvēju, būs jāiesniedz šo personu nepārprotami identificējoši dati, bet, ja dalībnieks objektīvu iemeslu dēļ nevar noskaidrot personu, kas uzskatāma par patiesā labuma guvēju, tas kapitālsabiedrībai pamato šos iemeslus.

Ar ziņām par personālsabiedrības un kapitālsabiedrības patiesajiem labuma guvējiem būs tiesīgas iepazīties tiesībaizsardzības iestādes un kontroles iestādes nodokļu administrēšanas, publiskā iepirkuma vai arī publiskās un privātās partnerības jomā.