Pētījums: viena ģimene pārtikas iegādei Jāņu svinībām plāno tērēt ap 35 latiem

Viena ģimene ar diviem bērniem Jāņu svinībām plāno iztērēt vidēji 34 latus, pārsvarā nauda tiks tērēta pārtikas produktu iegādei un būs paredzēta vairāku dienu svinībām, liecina veikalu tīkla "Iki" veiktais pētījums.

Plānojot savus pirkumus, ģimenes rēķinās ar to, ka tie ir paredzēti vairāku dienu svinībām, līdz ar to iegādājas produktus ne tikai svētku mielastam, bet arī ikdienas ēdienreizēm, īpaši bērniem.

Pēc "Iki" veikalu tīkla novērojumiem, populārāko produktu grozā, ko veido ģimenes pirkumi Jāņu svinībām, ietilpst svaigs vai marinēts cūkgaļas šķiņķis vai vistas gaļa, čipsi un dažādi zaļumi – tomāti, gurķi, dilles, lociņi, marinēti gurķi un sēnes.

Tāpat iedzīvotāji iecienījuši ķimeņu sieru, pīrādziņus, kā arī dažādas mērces – kečupu, majonēzi, kā arī marinādes. Svētku svinētāji iegādājas arī dažādus dzērienus, tādus kā ūdens, sula, limonāde, alus, degvīns un brendijs.

Pārdošanas apmēri svētku laikā liecina, ka ģimenes ar diviem bērniem pirkumu grozā ietilpst gan pārtikas, gan nepārtikas produkti, īpaši gadījumos, ja ir paredzēts pikniks brīvā dabā vai viesošanās lauku mājās.

Uz svētku laiku veikalos pieaug arī dažādu nepārtikas kategorijas preču pārdošanas apmēri, īpaši, ja tas ir inventārs lietošanai brīvā dabā. Katru gadu pieprasītākās preces šajā kategorijā ir kokogles, dedzināšanas šķidrums, pretodu līdzekļi, vienreizējās lietošanas trauki, piknika un grila piederumi, salvetes. Nepārtikas preču vidējā kopējā vērtība ir aptuveni 18 latu, tomēr tie nav iekļauti pārtikas groza izmaksās. Tāpat tajās nav iekļauti ceļa un citi ar svinībām saistītie izdevumi.