Šodien beidzas parakstu vākšana par sociālo pabalstu likumiem

Ceturtdien beigsies mēnesi ilgusī parakstu vākšana par Valsts prezidenta apturētajiem sociālo pabalstu likumiem.

Parakstu vākšanas provizoriskie rezultāti būs zināmi piektdien, 17.jūnijā. Savukārt galīgie parakstu vākšanas rezultāti CVK jāapkopo un jāapstiprina līdz 19.jūnijam.

Jau ziņots, ka laikā no no 18.maija līdz 14.jūnijam par grozījumiem likumā par valsts pabalstu izmaksu saņemti 52 338 paraksti, par maternitātes un slimības apdrošināšanu ‒ 52 538, bet tautas nobalsošanas ierosinājumu par apdrošināšanu bezdarba gadījumam parakstījuši 52 216 iedzīvotāju, informēja CVK.

Lai apturētie likumi tiktu nodoti izlemšanai tautas nobalsošanā, parakstu vākšanā jāpiedalās ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb ne mazāk kā 153 232 vēlētājiem.

Valsts prezidents Valdis Zatlers pēc opozīcijas partiju deputātu prasības apturēja sociālo pabalstu griestu likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem. Opozīcijas deputāti uzskatīja, ka nav pamata izlemt par pabalstu griestu saglabāšanu arī 2013. un 2014.gadā, jo valsts finanšu situācija var mainīties.

Labklājības ministrijas sagatavotā kārtība paredz, ka ierobežojumus pabalstiem saglabās nevis līdz 2012., bet līdz 2014.gada beigām. Proti, slimības pabalstus, maternitātes un paternitātes pabalstus, kā arī vecāku pabalstus par bērniem, kuri dzimuši pēc 2010.gada 2.novembra, piešķirs pilnā apmērā, ja to apmērs ir līdz 11,51 latam dienā jeb vidēji 350 latiem mēnesī. Savukārt, ja piešķirtais pabalsts ir lielāks par šo apmēru, tiks piešķirta šī summa plus puse no summas, kas pārsniedz šo limitu. Tāds pats ierobežojums attiecas arī uz bezdarbnieku pabalstiem.

Svarīgākais