Mājsaimniecībām no jūlija par gāzi būs jāmaksā par 15% dārgāk

No 1.jūlija līdz ar nodokļu izmaiņām mājsaimniecībām dabasgāzes tarifi pieaugs par 15 un 18%, aģentūru BNS informēja Latvijas gāzes apgādes kompānijas "Latvijas gāze" (LG) preses sekretārs Vinsents Makaris.

Savukārt rūpnieciskiem klientiem, kas dabasgāzi izmanto siltuma un elektrības ražošanā, tiek prognozēts pieaugums par 5 līdz 6% atkarībā no dabasgāzes patēriņa.

Makaris paskaidroja, ka būtiskākais pieaugums gaidāms mājsaimniecību klientiem, jo no 1.jūlija tiem tiek piemērots akcīzes nodoklis, kā arī tiek atcelta samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme. Dabasgāzes kubikmetra cena plītiņu lietotājiem pieaugs no 48 santīmiem līdz 55 santīmiem, un no pieauguma viens santīms ir dabasgāzes cenas izmaiņas, bet seši santīmi ir nodokļu pieaugums. Savukārt apkures lietotājiem kubikmetra cena pieaugs no 29 santīmiem līdz 34 santīmiem, no kā viens santīms ir dabasgāzes cenas pieaugums, bet četri santīmi ir nodokļu izmaiņas.

Rūpnieciskajiem klientiem, kas dabasgāzi izmanto siltuma un elektrības ražošanā, jūlijā tiek prognozēts 5 līdz 6% pieaugums, kas veidosies no akcīzes nodokļa.

Makaris atgādināja, ka akcīzes nodoklis 12 latu par 1000 kubikmetru tiks piemērots dabasgāzei, ko izmanto mājsaimniecībās, plītīs, apkurē, siltuma un elektroenerģijas ražošanā.

Mājsaimniecībām dabasgāzes tarifi automātiski mainās divreiz gadā 1.janvārī un 1.jūlijā. Rūpnieciskajiem klientiem dabasgāzes tarifi mainās katru mēnesi. Tarifi mainās atkarībā no dabasgāzes iepirkuma cenas, kas ir piesaistīta naftas produktu cenām un valūtu attiecībām, kā arī atkarībā no krātuvē esošās dabasgāzes izmantošanas.

LG nodarbojas ar dabasgāzes iegādi, transportēšanu, uzglabāšanu, sadali un realizāciju. LG akcijas kotē "NASDAQ OMX Riga". Uzņēmuma lielākie īpašnieki ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International", "Gazprom" un "Itera Latvija".

Svarīgākais