Analītiķi: kredītreitinga paaugstināšanai Latvijai jāturpina valsts finanšu sakārtošana

Lai starptautiskās reitingu aģentūras paaugstinātu Latvijas reitingu, ir jāturpina valsts finanšu sakārtošana līdz ilgtspējīgam līmenim, aģentūrai BNS atzina aptaujātie banku analītiķi, komentējot starptautiskās kredītreitingu aģentūras "Moody's" lēmumu paaugstināt Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu no stabila uz pozitīvu.

"SEB bankas" sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis aģentūrai BNS sacīja, ka Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējuma uzlabojums nenoliedzami ir pozitīvs signāls, kas liecina, ka kredītreitingu aģentūras novērtē Latvijas veiktos budžeta konsolidācijas pasākumus un sadarbību ar starptautiskajiem aizdevējiem, kā arī pozitīvāk skatās uz Latvijas ekonomikas atveseļošanās procesu.

"Lai varētu sagaidīt arī kredītreitinga paaugstināšanu par vienu vai vairākām pakāpēm, nepieciešams veikt tālāku valsts finanšu sakārtošanu līdz ilgtspējīgam līmenim, strādāt pie nākamā gada budžeta konsolidācijas un turpināt reformas valsts pārvaldē," teica Rudzītis.

Viņš arī piebilda, ka, protams, kredītreitingu aģentūras pašreizējā situācijā ļoti vērīgi sekos līdzi valsts politiskajiem procesiem un politiskajai stabilitātei, kā arī valdības rīcībspējai.

Arī "Nordea Markets" analītiķis Andris Lāriņš aģentūrai BNS atzina, ka kredītreitingu aģentūras lēmums paaugstināt nākotnes vērtējumu ir pozitīva ziņa Latvijai. "Šāds lēmums liecina, ka notikumi uz politiskās skatuves nav negatīvi ietekmējuši viedokli par Latvijas ekonomikas attīstību un tās nākotnes izredzēm," uzsvēra analītiķis.

"Lai uzlabotos pats reitings, valdībai ir jāturpina budžeta sabalansēšana, ilgtermiņā jāpanāk, lai tēriņi ne tikai nepārsniegtu ieņēmumus, bet valstij būtu iespēja arī iekrāt naudu nebaltām dienām," paskaidroja Lāriņš un piemetināja, ka tas ir viens no iemesliem, kādēļ Igaunija attīstībā apsteidz Latviju.

"Ja politikas jomas sakārtošana nevilksies garumā, nebūs negatīvu seku uz ekonomikas attīstību un tad jau nebūs ilgi jāgaida arī kredīta reitinga paaugstinājums," prognozēja "Nordes Markets" analītiķis.

Jau vēstīts, ka "Moody's" 6.jūnijā uzlabojis Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu no stabila uz pozitīvu, saglabājot stabilu kredītreitingu iepriekšējā līmenī (Baa3).

"Moody's" 2009.gada aprīlī Latvijai saistībām vietējā un ārvalstu valūtā reitingu samazināja no Baa1 līdz Baa3 un tiem tika noteikts negatīvs nākotnes vērtējums. Savukārt Latvijas reitingu prognozi no negatīvas līdz stabilai "Moody's" paaugstināja 2010.gada marta beigās.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais