"Swedbank" prezidents: rosinājums atlaist Saeimu neatstās ietekmi uz ekonomikas atkopšanos

Latvijas prezidenta Valda Zatlera lēmums rosināt Saeimas atlaišanu investoriem īstermiņā rada sajūtu, ka situācija ir nestabila, tomēr ilgākā termiņā, ja Latvijā tiks pieņemti pareizi lēmumi, tas var atstāt ļoti pozitīvu ietekmi, Latvijas žurnālistiem atzina Zviedrijas "Swedbank" prezidents Mihaels Volfs.

"Īstermiņā, protams, politiski sociālā situācija būs nestabila. Tomēr es nedomāju, ka tas atstās būtisku ietekmi uz Latvijas ekonomikas atkopšanos. Cilvēki vairs negrib, lai turpmāk tik bieži tiek pieminēti oligarhi un tas, ka kāds kaut ko var dabūt tik viegli. Tādēļ, ja ar šo jautājumu izdosies tikt galā un tiks pieņemti pareizi lēmumi, Latvijai ilgtermiņā tas viss būs pozitīvi," sacīja Volfs.

"Viens no jebkuriem vadītāju lielākajiem izaicinājumiem vispār ir drosme darīt nepieciešamās lietas. Cilvēki jūt, kas ir labi un kas nē. Ja kaut kas netiek risināts, agrāk vai vēlāk, bet tas vienalga atklājas. Turklāt, jo ilgāk kādas problēmas risināšana tiek atlikta, jo lielāks sprādziens ir tad, kad tā ir nobriedusi," piebilda "Swedbank" vadītājs, kas šajā postenī tika iecelts pēc ekonomiskās krīzes radītajām sekām bankā 2009.gadā.

"Latvija atrodas globālās konkurences vidē. Tādēļ, jo Latvijā būs sakārtotāka vide, jo vairāk investīciju jūs varat saņemt. Ikviena lieta, kas virzās pareizā virzienā, dos labumu," norādīja arī "Swedbank" vadītājs Baltijas valstīs Hokans Bergs.

Baņķieri pieļauj, ka Latvija izšķirsies atlikt tagad iecerēto eiroobligāciju emisiju, līdz situācija kļūs skaidrāka.

"Es teiktu, ka, visticamāk, Latvijas valdība tagad pagaidīs ar eiroobligāciju emisiju. Starptautiskie investori tomēr grib skaidrību," prognozēja "Swedbank" risku pārvaldes vadītājs Jorans Bronners (Goran Bronner).

Arī Latvijas "Swedbank" vadītājs Māris Mančinskis minēja, ka, visticamāk, tiks gaidīts, kā risināsies situācija ar referendumu un iespējamām jaunā parlamenta vēlēšanām. "Latvija šajā situācijā var gaidīt. Naudas pašlaik ir pietiekami, un eiroobligāciju emisija ir tikai sākums ilgāka termiņa resursu piesaistes programmai. Nepieciešamība pagaidīt neko nemainīs," paskaidroja Mančinskis.

Bronners arī prognozēja, ka interese par Latvijas valsts vērtspapīriem starptautiskajos tirgos būs pietiekama. "Es domāju, ka kopumā interese par Baltijas valstīm ir būtiski pieaugusi. Ļoti daudzi uzskatīja, ka ekonomikas krīzi nevarēs pārvarēt bez valūtas devalvācijas, bet tas ir noticis. Tas starptautiskajiem investoriem ir radījis ļoti pozitīvas sajūtas. Otra lieta ir tā, ka jums ļoti palīdz salīdzinājums ar Dienvideiropu, kas pašlaik izskatās ļoti slikti," klāstīja Bronners.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers sestdien, 28.maijā, paziņoja, ka rosina Saeimas atlaišanu. Referendums par šo jautājumu notiks jūlijā. Ja rezultāts būs pozitīvs, notiks Saeimas ārkārtas vēlēšanas. Latvijas valdība jau maijā jūnijā bija iecerējusi emitēt jaunas eiroobligācijas, lai no iegūtās naudas sāktu pārfinansēt no Eiropas Komisijas un Starptautiskā Valūtas fonda ņemto aizdevumu.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais