Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Dombrovskis: interese par "Citadeles" bankas iegādi ir gan no austrumiem, gan rietumiem

Interese par "Citadeles" bankas iegādi ir gan no austrumiem, gan rietumiem, trešdien intervijā Latvijas Radio teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš atgādināja, ka valdībā otrdien apstiprinātas "Parex bankas" un "Citadeles" bankas pārdošanas stratēģijas, kas paredz maksimāli efektīvi atgūt valsts ieguldītos līdzekļus abās bankās. Premjers stāstīja, ka valdība iecerējusi pārdot "Citadeles" bankas akcijas, paredzot arī iespēju nodalīt NVS aktīvus un pārdot tos atsevišķi, ja būs šāda investoru interese.

Savukārt "Parex bankas" akciju pārdošana pašlaik netiek plānota, bet tiek strādāts pie to vērtības palielināšanas. Pēc premjera teiktā, bankā valsts naudu vairs nav paredzējusi ieguldīt.

"Skaidrs, ka darījums notiks finanšu tirgiem maksimāli caurspīdīgi un pašreiz kāds viens izvēlēts investors nav. Tas notiks pārdošanas procesa laikā, kas plānots šā gada beigās vai nākamā gada pirmajā pusē," iecerēto "Citadeles" bankas pārdošanu aprakstīja Dombrovskis.

Pēc viņa teiktā, interese no investoriem par bankas iegādi esot. "Interese ir. Ir interese no dažādām pusēm, gan no rietumu, gan austrumu puses," teica Dombrovskis.

Viņš atturējās minēt summas, par kādu banku būtu iespējams notirgot. "Summu es atturēšos publiski komentēt, tas ir viens no uzstādījumiem un mūsu interesēs ir iegūt maksimālo summu," teica premjers. Viņš norādīja, ka pagaidām arī "Citadeles" bankas sākumcena izsolei nav noteikta

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka valdība otrdien apstiprināja "Parex bankas" un bankas " Citadele" pārdošanas stratēģijas.

Saskaņā ar valdībā apstiprināto finanšu konsultanta "Nomura International plc" ("Nomura") sagatavoto stratēģiju banka "Citadele" tiks pārdota izsolē, iepriekš organizējot pretendentu atlasi divos posmos. Bankas "Citadele" pārdošanas procesu nodrošinās "Nomura" un Privatizācijas aģentūra. Paredzēts, ka bankas " Citadele" pārdošana tiks sākta vistuvākajā laikā.

Jau vēstīts, ka 2010.gada 1.augustā beidzās "Parex bankas" operacionālās sadalīšanas process. Valdība pērn martā pieņēma lēmumu par "Parex bankas" restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no "Parex bankas" tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka - " Citadele", bet "Parex banka" sāka darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt klasiskos banku pakalpojumus.

Banka " Citadele" pagājušā gada beigās pēc aktīvu apmēra bija piektā lielākā no 29 Latvijas bankām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.