VID vēl gatavo atbildi Vilkam par EDS darbības traucējumiem

Valsts ieņēmumu dienests (VID) vēl gatavo atbildi finanšu ministram Andrim Vilkam par elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) darbības traucējumiem, aģentūrai BNS pavēstīja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

VID norādīja, ka dienests ir saņēmis Vilka informācijas pieprasījumu par iemesliem EDS darbības traucējumiem, konkrētām plānotajām darbībām un termiņiem situācijas risināšanai. Patlaban VID gatavo rakstveida atbildi, un, tiklīdz tā tiks iesniegta Finanšu ministrijā, dienests sola informēt par to arī sabiedrību.

Dienesta pārstāvji atgādināja, ka bija novērojami EDS darbības traucējumi saistībā ar liela skaita sistēmas lietotāju mēģinājumiem vienlaicīgi augšupielādēt liela apmēra dokumentus. 29.aprīlī sistēmas izstrādātājs "Exigen Services" VID piegādāja risinājumu, kas tajā pašā dienā tika uzstādīts, tādējādi atjaunojot iespēju iesniegt gada pārskatus elektroniski, izmantojot EDS. Kopš 29.aprīļa, izmantojot EDS, ir iesniegti vairāk nekā 13 tūkstoši uzņēmumu gada pārskatu.

VID uzsvēra, ka pēc risinājuma uzstādīšanas aptuveni 0,9% sistēmas lietotāju, kuri sniedza uzņēmuma gada pārskatus, tas ar pirmo reizi neizdevās. VID paskaidroja, ka viens no iespējamajiem cēloņiem ir pārāk liela izmēra dokumenti, ko EDS lietotāji centās augšupielādēt laikā, kad sistēma bija noslogota. Dienests aicina EDS lietotājus pievērst uzmanību skenēto dokumentu apmēram, gatavojot dokumentus iesniegšanai EDS.

Dienests arī minēja, ka nodokļu maksātāji, kuriem gada pārskata iesniegšanas termiņš iestājās šā gada 2.maijā un kuri nevarēja noteiktajā termiņā tos iesniegt EDS darbības traucējumu dēļ, aicināti to izdarīt šīs nedēļas laikā. Turklāt šie uzņēmumi arī netiks sodīti.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka gada pārskatu iesniegšanas pēdējās dienās uzņēmēji saskarās ar milzīgām tehniskām problēmām darbā ar EDS. Uzņēmēji arī sūdzējās par informācijas trūkumu, jo nebija droši, ka spēs izpildīt likuma prasības par pārskatu iesniegšanu līdz 1.maijam EDS problēmu dēļ.

Vilks 29.aprīlī uzdeva Jezdakovai nekavējoties sniegt informāciju par problēmām ar EDS.