Asociācija: tuvākā mēneša laikā pārtikas produktiem Latvijā pieaugs cenas

Tuvākā mēneša laikā pārtikas produktiem Latvijā pieaugs cenas, aģentūrai BNS pastāstīja Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis.

Viņš norādīja, ka mazumtirgotāji joprojām turpina saņemt ražotāju pieprasījumus paaugstināt iepirkuma cenas. "Mazumtirgotāji turpina saņemt ražotāju pieprasījumus paaugstināt iepirkuma cenas daudziem piena produktiem, graudaugiem, maizes un cepumu izstrādājumiem," klāstīja Krūzītis un piebilda, ka ražotāji ceļ cenas gandrīz visiem zivju produktiem un gaļai, kā arī iepirkuma cenu paaugstina kafijas piegādātāji.

"Iepirkuma cenas visās produktu grupās pieaug vidēji par 10%," sacīja LPTA izpilddirektors un uzsvēra, ka atkarībā no piegādātāja un konkrēta produkta tās svārstās no 2% līdz pat vairāk nekā 30%.

Pēc Krūzīša teiktā, patērētāji cenu izmaiņas izjutīs jau tuvākā mēneša laikā. "Lai arī lielākie tirgotāji dara visu iespējamo, lai nodrošinātu piedāvājumu, kas atbilst iedzīvotāju pirktspējai, tostarp intensīvi īstenojot atlaižu akcijas aizvien lielākam skaitam produktu, cenu izmaiņas veikalu plauktos būs redzamas jau tuvākā mēneša laikā," atzina LPTA pārstāvis, paužot satraukumu, ka cenas pieaugs arī produktiem, kuriem jau pašlaik mazumtirgotāji novēro izteiktu pieprasījumu pēc lētākās cenas, piemēram, kafijai cena varētu pieaug vidēji par 15%.

Saskaņā ar piegādātāju sniegto informāciju mazumtirgotājiem galvenais cenu izmaiņu iemesls ir ražošanai nepieciešamo resursu kāpums, pavēstīja Krūzītis.

LPTA apvienojušies mazumtirdzniecības uzņēmumi "Elvi", "IKI", "Maxima", "Rimi" un "Sky". Šie ir uzņēmumi ar valstiski atbildīgu skatījumu uz tirdzniecību un augstiem uzņēmējdarbības standartiem. LPTA biedri veido vairāk nekā 60% mazumtirdzniecības tirgus. Kopējais asociācijā apvienoto uzņēmumu apgrozījums 2010.gadā bija 772 miljoni latu, savukārt nodokļos 2009. un 2010.gadā asociācijas biedri kopumā nomaksājuši 160 miljonus latu.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais