Vilks: nākamā gada budžeta konsolidācijā varētu samazināt pašvaldību aizņemšanās tiesības

Nākamā gada budžeta konsolidācijai tiek vērtēti dažādi virzieni, tostarp varētu tikt samazinātas pašvaldību aizņemšanās tiesības, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" norādīja finanšu ministrs Andris Vilks.

"Mēs esam gatavi samazināt pašvaldībām aizņemšanās tiesības, jo līdz šim šo lietu neesam izmantojuši, bet tas konsolidācijā tiek ieskaitīts. Tie varētu būt aptuveni 20–30 miljoni latu. Tā tomēr ir salīdzinoši liela summa," viņš sacīja.

Vilks klāstīja, ka arī sociālās apdrošināšanas budžetā tiek pārskatītas dažādas pozīcijas attiecībā uz pabalstiem. "Ir svarīgi padarīt pabalstus mērķtiecīgākus. Redzot to, kas varētu būt nākamgad ekonomikā nodarbinātības jomā, tad arī tur kaut kādi līdzekļi varētu tikt ietaupīti jeb mazāk izdoti. Tāpat tiek izskatītas dažādu subsīdiju samazināšanas iespējas," viņš paskaidroja.

Pēc finanšu ministra teiktā, mazāk līdzekļu varētu tikt izmaksāti gan bezdarbnieku pabalstos, gan arī varētu skatīties uz citiem pabalstiem, kas ir šajā jomā. Labklājības ministrijas speciālisti joprojām vērtē, kāda sociālā jeb labklājības sistēma varētu izskatīties kopumā, atgādināja Vilks.

Kā vēl vienu 2012.gada budžeta konsolidācijas virzienu viņš minēja nodarbināto valsts un pašvaldību sektorā strādājošo algu fondu – patlaban gan vairāk tiek vērtēta ne tik daudz tā samazināšana, bet drīzāk šā fonda iesaldēšana.

Vilks arī atkārtoti apliecināja, ka par pensiju samazināšanu pagaidām netiek runāts. "Mēs jau redzam, ka tam nav nekāda politiskā atbalsta. Bet, ja nu tiešām būs kaut kāda politiskā griba kaut ko darīt ar lielajām pensijām, tad tas varētu tikt skatīts," viņš paskaidroja.

Provizoriski runājot, pašlaik ir vienošanās par 2012.gada budžeta konsolidācijas pasākumiem 70–80 miljonu latu apmērā, tiesa, ieskaitot pasākumus dažādos subsīdiju veidos, apliecināja finanšu ministrs. Pēc viņa teiktā, lauksaimnieku subsīdijas diez vai tiks samazinātas. "Tur jau ir pietiekami daudz paņemts nost, un vai vēl var papildu – es tagad neņemos spriest," viņš sacīja un piebilda, ka, iespējams, tiks vērtētas transporta jomas subsīdijas.

"Mums ir jāskatās, ko mēs varam aizstāt ar Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, cik tas var būt sekmīgi un kuras jomas tās var būt," klāstīja Vilks.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka valdība ar aizdevējiem aprīļa vidū vienojās par provizorisko konsolidācijas apmēru 2012.gada budžetā, kas būs 150–180 miljoni latu. Savukārt darbs pie konkrētiem konsolidācijas pasākumiem vēl turpinās.