Tiesa skatīs pašvaldību lūgumus par pagaidu aizsardzības piemērošanu "Latvenergo" tarifu lietā

Administratīvā apgabaltiesa šodien izskatīs vairāku pašvaldību lūgumus par pagaidu aizsardzības līdzekļu piemērošanu lietās, kas ierosinātas par jaunajiem Latvijas energkompānijas "Latvenergo" elektroenerģijas tarifiem.

Tiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa informēja, ka tiesa izskatīs Ķekavas novada pašvaldības, Baldones novada domes un Ķeguma novada domes pieteikumus.

Tiesa iepriekš jau izskatījusi Saeimas deputātes Ritas Strodes ("Par labu Latviju") lūgumu par pagaidu noregulējumu, un tiesas lēmums būs zināms 28.aprīlī. Ņemot vērā, ka līdz tiesas sprieduma spēkā stāšanās brīdim "Latvenergo" tarifus vairākus mēnešus var piemērot, Strode pieteikumā tiesai lūdza aizliegt jauno tarifu piemērošanu.

Tāpat tiesa izskatījusi Skrīveru novada un Ogres novada pašvaldību, kā arī Ilmāra Poikāna jeb tā dēvētā Neo lūgumus par pagaidu noregulējuma piemērošanu administratīvajās lietās, kas ierosinātas saistībā ar jaunajiem tarifiem. Tiesas lēmumi par tiem būs zināmi 3.maijā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Administratīvā apgabaltiesa saņēmusi kopumā 18 pieteikumu par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 18.februāra lēmumu, ar kuru jaunie "Latvenergo" tarifi atzīti par ekonomiski pamatotiem. Līdz šim ierosinātas deviņas lietas, bet vairāki iesniegtie pieteikumi tajos konstatēto trūkumu dēļ atstāti bez virzības.

"Latvenergo" elektroenerģijas gala tarifs patērētājiem no 1.aprīļa pieauga par 21%. Visām mājsaimniecībām par pirmajām 1200 kWh jāmaksā līdzšinējais starta tarifs - 0,0825 lati (Ls)/kWh, savukārt no 1201 kWh tiek piemērots pamata tarifs - 0,1074 Ls/kWh.

Kompānijā iepriekš norādīja, ka jaunie tarifi neskars 61% "Latvenergo" klientu, jo tos piemēros klientiem, kas gadā patērē vairāk par 1200 kilovatstundām (kWh).

Kompānija "Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un pieci meitasuzņēmumi - "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Latvenergo Kaubandus", "Latvenergo Prekyba" un "Liepājas enerģija".

Ekonomika

Koalīcija vienojusies uz nenoteiktu laiku saglabāt samazinātu 12% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem, pirmdien pēc valdību veidojošās partiju sanāksmes pauda zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).