Dombrovskis: valdības inflācijas prognozes ir atbilstošas un reālistiskas

Valdības paredzētās Latvijas inflācijas prognozes ir atbilstošas un reālistiskas, trešdien intervijā Latvijas Radio norādīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. "Prognozes ir atbilstošas un reālistiskas," viņš sacīja.

Premjers klāstīja, ka inflācijas mērīšanai ir dažādi indikatori, un Māstrihtas kritēriju izpildei tiek vērtēta inflācija 24 mēnešu periodā. Ņemot vērā, ka Latvija iziet no deflācijas fāzes, 12 mēnešu inflācijas rādītāji ir krietni zemāki, viņš paskaidroja.

Tāpat Dombrovskis atkārtoti apliecināja, ka nākamajos gados nodokļu, īpaši patēriņa nodokļu, paaugstināšana nav plānota, jo tas ietekmētu inflāciju.

Jau vēstīts, ka jaunās Latvijas Konverģences programmas 2011.-2014.gadam pamatā ir piesardzīgs makroekonomiskās attīstības scenārijs, kas tika izmantots arī, gatavojot grozījumus 2011.gada budžeta likumā. Gada vidējās inflācijas prognozes tajā šim gadam ir 3,5%, savukārt 2012.gadā inflācija stabilizēsies 2% līmenī, un šāds mērens patēriņa cenu pieaugums saglabāsies arī turpmāk.