Degvielas tirgotāju asociācija: degvielas kontrabandas apmērs Latvijā pieaug

Degvielas kontrabandas apmērs Latvijā pieaug, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns.

Pēc viņa teiktā, degvielas kontrabandas apmērs Latvijā varētu būt pārdesmit procenti, taču konkrētu kontrabandas apmēru gan nav iespējams pateikt, jo LDTA vēl sagatavo aprēķinus.

Stirāns arī piebilda, ka kontrabandas apmērs pieaug, ko apliecina arī tas, ka valsts institūcijas atrod arvien lielākas nelegālās degvielas rezerves.

Vērtējot degvielas patēriņu Latvijā, Stirāns minēja, ka benzīna patēriņš samazinās, savukārt dīzeļdegvielas patēriņš ir stabils, un, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, nav mainījies. Tas skaidrojams ar to, ka dīzeļdegvielu izmanto autobusu, traktori, kombaini - tas ir komercpatēriņš, viņš piebilda.

Stirāns norādīja, ka degvielas cenas ir grūti prognozēt, jo situācija strauji mainās, taču vienlaikus viņš pauda cerību, ka benzīna cena nesasniegs vienu latu litrā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka degvielas cenas Latvijā sasniedz arvien jaunus rekordus. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta Akcīzes preču pārvaldes informācijas datiem, Latvijā 2010.gadā mazumtirdzniecībā pārdoti 705,47 tūkstoši tonnu degvielas, kas ir par 28,99 tūkstošiem tonnu jeb 4% mazāk nekā 2009.gadā.