Lielākās problēmas ar nekustamā īpašuma nodokļa nomaksu ir Rīgā

Lielākās problēmas ar nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) nomaksu ir lielajās pilsētās un pierīgā, otrdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" stāstīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis.

Viņš stāstīja, ka parādi par N"IN sākuši veidoties jau pērn rudenī un atsevišķās vietās parāda apjoms jau sasniedzis 30% no plānotā nodokļa iemaksām. "Lielākās problēmas ir tur, kur šie nodokļa maksājumi ir pietiekoši augsti - Rīgā, pierīgā un lielās pilsētās," stāstīja LPS vadītājs.

Jaunsleinis uzsvēra, ka ir nepieciešams sakārtot nekustamo īpašumu kadastrālo vērtēšanu un tieši to ir aicinājušas darīt pierīgas pašvaldības. " Labā ziņa ir tā, ka ir bijusi tikšanas ar tieslietu ministru un Valsts zemes dienesta vadību, kas beidzot atzina, ka ir jāķeras pie šīs lietas un jāsāk to risināt. Ir jautājumi, ko var atrisināt jau uz nākošo gadu, bet citi prasa ilgāku laiku, lai varētu sakārtot," teica Jaunsleinis.

Viņš stāstīja, ka likumā būtu jānosaka koridors NĪN likmēm un pašvaldībām būtu iespēja šī koridora ietvaros savā teritorijā piemērot samērīgu nodokli.

LPS vadītājs piebilda, ka kadastrālo vērtību bāzi ir jāsakārto, tādēļ, ka NĪN ir plānots palielināt. Turklāt nākamgad beidzas iepriekš spēkā esošais 25% pieauguma ierobežojums nodokļa maksājumam.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka pierīgas pašvaldības vēlas lielāku teikšanu NĪN piemērošanā pašvaldībās, jo šobrīd radusies situācija, ka pierīgā iedzīvotāji vairs nespēj samaksāt neadekvāti augstos nodokļus.

Finanšu ministrijā izveidotā darba grupa līdz šā gada 15.jūlijam valdībā iesniegs priekšlikumus NĪN sistēmas pilnveidošanai, tostarp izvērtējot iespējas dot pašvaldībām plašākas iespējas pašām likumā definētā koridorā noteikt nekustamā īpašuma nodokļa likmes. "Tas ļautu pašvaldībām daudz elastīgāk noteikt samaksājamā nodokļa apmēru atkarībā no īpašuma izmantošanas veida un īpašnieka finansiālās situācijas, kā arī būt atbildīgām par šā nodokļa prognozi un ieņēmumiem savā teritorijā," iepriekš skaidroja ministrijā.

NĪN gan iekasē, gan arī savos budžetos saņem un pilnībā izlieto pašvaldības.