Muitas kriminālpārvaldes direktors: pateicoties kontrabandai, daudzi nav nomiruši badā

Kontrabanda ir fenomens, kas sakņojas ekonomiskajos notikumos, un pateicoties kontrabandas biznesam, daudzi Latvijas iedzīvotāji vēl nav nomiruši badā, otrdien publicētā intervijā žurnālam " Lietišķā Diena" atzinis Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes direktors Marjans Burijs.

Tam, ka Latvija ir kontrabandas lielvalsts, Burijs nepiekrita, taču atzina, ka tendences ir satraucošas. "Šādus apzīmējumus gluži es negribētu lietot. Sakot, ka Latvija ir kontrabandas lielvalsts, mēs noniecinātu to, ko paši darām un dramatizētu situāciju nevajadzīgā virzienā. Situācija šodien ir stabili saspringta ar tendencīti pieaugt ekonomisko noziegumu apjomam valstī – to nu es varu atzīt. Kontrabanda ir fenomens, kas sakņojas ekonomiskajos notikumos. Ja mūsu ekonomika attīstās negatīvi, tad kontrabanda objektīvi attīstās pilnīgi pretējā virzienā. Jebkurai medaļai ir divas puses. Abstrahējoties no tā, ka principā mēs šobrīd atrodamies tiesībaizsardzības iestādē, jāteic – pateicoties tam, ka kontrabanda ir, daudzi cilvēki vēl nav badā nomiruši," atzina VID Muitas kriminālpārvaldes direktors.

Uz jautājumu, vai no kontrabandas ir savs ekonomiskais labums, Burijs teica, ka "kā tiesībaizsardzības iestādes vadītājs es to nevaru teikt, bet kā Latvijas iedzīvotājs, protams, es to ļoti labi saprotu. Ja valstij ir grūtības visiem nodrošināt darbu un ienākumus, cilvēki mēģina izdzīvot paši."

Viņš stāstīja, ka pāri robežai nelegāli tiek mēģināts pārvest dažādas preces, ne tikai cigaretes un narkotikas.. "Patiesībā tur ir visplašākais spektrs. Minētās divas jomas pēdējo četru gadu periodā ir visaktuālākās – tās ir nomācošā vairumā. Runājot par pārējām lietām, var minēt gan automašīnas, gan dažādas rūpniecības preces, mēģina arī veikt intelektuālā īpašuma pārkāpumus. Mūzikas diski jau vairāk pieder pagātnei, jo šobrīd tie tirgū ir pieejami par saprotamām cenām. Vairāk runa ir par it kā kvalitatīvām zīmolu lietām – džinsiem, jakām un tamlīdzīgām lietām. Jā, nelielos apjomos ved arī degvielu, rūpniecības iekārtas, dažādu tehniku," stāstīja VID pārstāvis.

VID ir finanšu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas nodrošina nodokļu maksājumu un nodokļu maksātāju uzskaiti, valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas teritorijā, kā arī iekasē nodokļus, nodevas un citus obligātos maksājumus Eiropas Savienības budžetam, īsteno muitas politiku un kārto muitas lietas. VID izveidots 1993.gadā.

Svarīgākais