Lembergs: no bufernaftas pārdošanas Latvija varētu iegūt apmēram 70 miljonus latu

Ventspils mērs Aivars Lembergs ierosinājis izsolē pārdot Latvijai piederošo naftu, kas atrodas cauruļvada posmā Polocka-Ventspils, tādejādi valsts budžetā iegūt papildus 70 miljonus latu.

Lembergs pirmdien intervijā LTV raidījumā "Labrīt, Latvija! " norādīja, ka nav šaubu, ka nafta pieder Latvijas valstij un "Ventspils naftas" privatizācijas procesā tā nav tikusi privatizēta.

"Naftu varētu pārdot izsolē un iegūt apmēram 70 miljonus latu. Kāpēc šobrīd? Jo ir ļoti skaista naftas cena. Naudu varētu izlietot Eiropas savienības (ES) līdzfinansēto projektu realizācijā valsts līdzfinansējuma nodrošināšanai - izglītībā, kultūrā un citās jomās," norādīja Lembergs.

Viņš piebilda, ka, protams, cauruļvada Ventspils-Novopolocka īpašniece "LatRosTrans" centīsies pierādīt, ka nafta ir viņu īpašums. "Bet toreiz, kad privatizēja "Ventspils naftu", šī nafta netika privatizēta - tas ir pilnīgi droši. Pēc manām domām, te nekāds nopietns strīds nevarētu būt. Vienkārši ir jāpārdod izsolē un nauda jāizmanto Latvijas labā," teica Lembergs.

Naftas pārdošanas priekšlikumu Lembergs pirmdien plāno iesniegt izskatīšanai koalīcijā, kā arī jau nosūtīta vēstule premjeram.

Aģentūra BNS jau informēja, ka "LatRosTrans" pērn 25.novembrī sāka tajā esošās naftas pārvietošanu uz rezervuāru. Tas raisīja diskusijas par naftas īpašumtiesībām un Daugavpils tiesa "LaRosTrans" uzlika aizliegumu veikt darbības saistībā ar tehnoloģiskās naftas pārvietošanu no maģistrālā naftas cauruļvada Polocka-Ventspils Latvijas teritorijā. Uzņēmums šo lēmumu pārsūdzēja, taču Latgales apgabaltiesa sūdzību noraidīja.

Laikraksts "Dienas Bizness" iepriekš ziņoja, ka valsts var pretendēt uz Latviju šķērsojošā maģistrālā naftas cauruļvada naftas īpašumtiesībām. Holdingkompānijas "Ventspils nafta" meitaskompānijas "LatRosTrans" 2009.gada finanšu pārskatā bufernafta atzīta par iespējamo aktīvu, kas rada jautājumu par tās īpašumtiesībām.

Savukārt aģentūras BNS rīcībā esošais advokātu biroja "U.Grūbe un A.Strautiņš" atzinums liecina, ka Latviju šķērsojošā maģistrālā naftas cauruļvada nafta pieder cauruļvada īpašniecei "LatRosTrans". Tajā norādīts, ka cauruļvada darbības nodrošināšanai nepieciešamais naftas apmērs atbilstoši Civillikumam ir kvalificējams kā galvenās lietas, proti, cauruļvada, piederums. "Tā kā nav šaubu par to, ka cauruļvada īpašniece ir "LatRosTrans", tad arī par cauruļvadā esošās naftas tehnoloģiskās rezerves īpašnieci atzīstama šī kompānija," sacīts atzinumā.

Kompānija "LatRosTrans" ir naftas un tās produktu maģistrālo cauruļvadu īpašniece un operatore Latvijas teritorijā. 66% kompānijas pamatkapitāla pieder "Ventspils naftai", 34% - "Transņefteprodukt".

Svarīgākais