No jūlija dabasgāzes piegādēm piemēros 22% PVN likmi

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus pievienotās vērtības nodokļa ( PVN) likumā, kas paredz no šā gada 1.jūlija atcelt samazināto PVN likmi dabasgāzes piegādēm iedzīvotājiem, aģentūra BNS uzzināja parlamenta sēdē.

Par izmaiņām likumā nobalsoja 50, bet pret bija 38 tautas kalpi.

Deputātu vairākums neieklausījās opozīcijas pārstāvju teiktajā, ka 22% PVN likmes piemērošana dabasgāzes piegādēm būtiski pasliktinās iedzīvotāju maksātspēju.

Deputāts Ainārs Šlesers ("Par labu Latviju!") pauda kritiku par valdības vēlmi celt nodokļus, lai palielinātu budžeta ieņēmumus. Pēc viņa teiktā, tas nedos cerēto rezultātu, bet gan vedīs valsti bezdibenī. Viņš arī uzsvēra, ka, palielinot nodokļus, Latvijas uzņēmēji, kuri jau tagad cīnās par izdzīvošanu, kļūs nekonkurētspējīgāki.

Deputāts Klāvs Olšteins ("Vienotība") atzina, ka ikviena nodokļa pieaugums nav patīkams, taču tas tiek darīts, lai nodrošinātu valsts eksistenci.

Paredzēts, ka, palielinoties PVN likmei dabasgāzes piegādēm iedzīvotājiem no 12% līdz 22%, no jūlija iedzīvotāju izmaksas par dabasgāzes piegādēm pieaugs par 8,9%.

Plānots, ka PVN samazinātās likmes 12% apmērā atcelšana dabasgāzes piegādēm iedzīvotājiem, nosakot tām PVN standartlikmi 22%, valsts budžeta ieņēmumus palielinās par 1,598 miljoniem latu, savukārt par katru turpmāko gadu no 2012.gada līdz 2014.gadam - par četriem miljoniem latu.

Svarīgākais