Akcīzes nodokļa izmaiņu dēļ siltumenerģijas tarifi pieaugs par 5-10%

Dabasgāzes akcīzes nodokļa izmaiņu dēļ siltumenerģijas tarifi vasarā palielināsies par 5-10%, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētājs Valdis Lokenbahs.

"Akcīzes nodokļa dēļ tie varētu būt no 5 līdz 10%. Bet tās ir ļoti rupjas robežas, jo ir ļoti dažādas šīs saimniecības. Mums jau ir jārēķinās arī ar to, ka Latvija ir ļoti mazapdzīvota. Ja ciemā ir tikai pāris māju, tad veidot savu TEC ir praktiski neiespējami," viņš pastāstīja.

Lokenbahs atzina, ka šāda problēma nav tikai ar siltuma piegādi, bet arī ar ūdens un kanalizāciju saimniecību. "Eiropas Savienība prasa no mums ievērot dažādas normas un gatava investēt līdzekļus, lai šī saimniecība tiek sakārtota, bet mazā ciemā tas izmaksā ļoti dārgi, un cilvēki šai jaunajai sistēmai vienkārši nepievienojas. Viņi labāk izrok aku un gāž mēslus tajā," minēja Lokenbahs.

Viņš norādīja, ka regulators ir saņēmis vairāku siltumražošanas uzņēmumu tarifu projektus, tostarp Liepājas siltumapgādes kompānija "Liepājas siltums" tarifu vēlas samazināt. Pēc Lokenbaha teiktā, "Liepājas enerģijai" ir izdevies samazināt zaudējumus, uzņēmums arī investējis, kas samazināja siltuma zudumus.

"Ja ir koģenerācijas stacija, tur ir iespējams vairāk saņemt par elektrības pārdošanu, un tas ļauj samazināt izmaksas, kas saistītas ar siltumu. Tas ir viens no šādas zaļās enerģijas ieguvumiem," paskaidroja Lokenbahs.

SPRK sabiedrisko attiecību pārstāve Daiga Reihmane pavēstīja, ka ir arī siltuma ražošanas uzņēmumi, kuri tarifu lūdz paaugstināt. "Jā, prasa paaugstināt, bet par nodokļu pieauguma tiesu. Kad tiks palielināta akcīze gāzei, iespējams, pēc tam vēl tiks iesniegti pieprasījumi celt tarifu," informēja Reihmane.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka dabasgāzes tarifi līdz ar akcīzes un pievienotās vērtības nodokļa izmaiņām pieaugs par 17-22%.

SPRK ir neatkarīga valsts iestāde, kas izveidota un darbojas, lai valsts regulējamajās nozarēs - enerģētikā, telekomunikācijās, pastā, dzelzceļa transportā - aizstāvētu sabiedrisko pakalpojumu lietotāju intereses un veicinātu sabiedrisko pakalpojumu attīstību.

Ekonomika

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais