Latvijas mājsaimniecību parāds par dabasgāzi sasniedzis 6,4 miljonus latu

Latvijas mājsaimniecību kopējais parāds par dabasgāzi Latvijas dabasgāzes kompānijai "Latvijas gāze" (LG) šogad martā sasniedzis 6,4 miljonus latu, kas, salīdzinot ar 2010.gadu, ir par 1,7 miljoniem vairāk, aģentūrai BNS pavēstīja LG preses sekretārs Vinsents Makaris.

Viņš informēja, ka kopējais parādnieku skaits ir 132 tūkstoši klientu.

Būtisku parāda daļu - 2,7 miljonus latu - veido to klientu parāds, kas dabasgāzi izmanto plītīs, lai arī vidējais mēneša maksājums šādai klientu grupai ir trīs lati. Par apkurē izmantoto dabasgāzi mājsaimniecību kopējais parāds ir 3,7 miljoni latu.

Makaris sacīja, ka uzņēmumu ar dabasgāzes patēriņu līdz 25 kubikmetriem gadā parāds ir 660 tūkstoši latu. Savukārt rūpniecisko klientu kopējais parāds ir 3,6 miljoni latu, bet starp tiem nav būtisku siltumapgādes uzņēmumu parādu.

LG aicina klientus savlaicīgi vērsties uzņēmumā un risināt parādu problēmas. Makaris norādīja, ka saskaņā ar apstiprināto norēķinu kārtību par kavētiem maksājumiem tiek aprēķināti nokavējuma procenti 0,15% apmērā no parāda summas par katru nokavēto dienu.

2011.gadā LG sākusi sadarbību ar parādu piedziņas uzņēmumiem, kas turpmāk veicinās klientu maksājumu disciplīnu un parādu samazināšanos.

Makaris pastāstīja, ka atšķirībā no citiem siltuma avotu piegādātājiem ar LG klienti norēķinās pēc izlīdzinātā patēriņa principa, kas vienmērīgi sadala tēriņus gada garumā, un piebilda, ka rēķini apkures sezonā būtiski pieaugtu, norēķinoties pēc faktiskā patēriņa.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka, pēc neauditētiem rezultātiem, LG pērn strādāja ar 353 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 7,2% vairāk nekā 2009.gadā, un guva 26,47 miljonu latu peļņu, kas ir par 32,5% vairāk nekā gadu iepriekš.

LG nodarbojas ar dabasgāzes iegādi, transportēšanu, uzglabāšanu, sadali un realizāciju. LG akcijas kotē "NASDAQ OMX Riga". Uzņēmuma lielākie īpašnieki ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International", "Gazprom" un "Itera Latvija".

Svarīgākais