Nodokļu izmaiņu dēļ dabasgāzes tarifi pieaugs par aptuveni 20%

Nodokļu izmaiņu dēļ no 1.jūlija dabasgāzes tarifi Latvijā pieaugs par 17-22%, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētājs Valdis Lokenbahs.

"Lietotājiem ar patēriņu līdz 500 kubikmetriem gadā, kas ir lietotāji, kuri gāzi patērē tikai plītiņās, tarifs varētu pieaugt par 17%. Tur ir ieskaitīts gan akcīzes nodokļa, gan pievienotās vērtības nodokļa pieaugums. Savukārt lietotājiem, kas patērē virs 500 kubikmetriem gāzes gadā un gāzi izmanto arī apkurē, tarifs pieaugs par 22%," viņš paskaidroja.

Lokenbahs norādīja, ka nodokļu politika ir prognozējamās tarifu izmaiņas. Savukārt prognozes par gāzes cenu svārstībām viņš nevēlējās izteikt. "Neviens to nevar pateikt. Tā būtu vienkārši klaja melošana, ja es pašlaik prognozētu gāzes cenas," minēja Lokenbahs. Viņš gan piebilda, ka pasaules notikumu iespaidā pastāv iespēja, ka gāzes cenas samazināsies.

Atbildot uz jautājumu, vai politiķi, lemjot par izmaiņām nodokļos, jautā arī regulatora viedokli, Lokenbahs atzina, ka pašlaik situācija valstī ir ļoti smaga, taču uzsvēra, ka regulators pašlaik, pieņemot lēmumus, ļoti piedomā par patērētāju aizsardzību. "Ticiet man, pirmais, ko mēs skatāmies, ir patērētāju aizsardzība. Pašreizējā brīdī tas ir pilnīgi nopietni. Mēs visādi cenšamies to realizēt. Patlaban patērētājiem ir ārkārtīgi smaga situācija. Ja mēs esam tuksneša vidū, mums ir piecas glāzes ūdens un desmit cilvēki - nu tad kaut kā pietrūks..." viņš klāstīja.

Pēc Lokenbaha teiktā, Latvijas iedzīvotāji piemaksā par to, ka ir dzīvi. "Mēs piemaksājam par to, ka mēs vispār esam dzīvi! Tas viss kādreiz arī būs jāatdod. Pašlaik šī valsts budžeta konsolidācija ir cīņa ar to, kas tika radīts agrāk. Nekad to nevarēs izmainīt vienas minūtes laikā. Rit jau trešais gads, kad cenšas to visu izmainīt," viņš sacīja un piebilda, ka izeja ir jebkurai situācijai.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka valdība, lemjot par budžeta konsolidācijas pasākumiem, atbalstīja izmaiņas akcīzes nodokļa piemērošanā dabasgāzei, paredzot no 2011.gada 1.jūlija samazināt akcīzes nodokļa likmi kurināmajam no 15,6 latiem līdz 12 latiem jeb par 23,1% par 1000 kubikmetru. Nolemts ar akcīzes nodokli aplikt arī visu enerģētikā izmantojamo dabasgāzi - gan elektroenerģijas, gan siltumenerģijas ražošanai.

SPRK ir neatkarīga valsts iestāde, kas izveidota un darbojas, lai valsts regulējamajās nozarēs - enerģētikā, telekomunikācijās, pastā, dzelzceļa transportā - aizstāvētu sabiedrisko pakalpojumu lietotāju intereses un veicinātu sabiedrisko pakalpojumu attīstību.

Svarīgākais