Latvijas iedzīvotāji šobrīd vislielāko interesi izrāda par darbu Vācijas lauksaimniecībā

Pēdējā pusgada laikā Latvijas iedzīvotāji vislielāko interesi izrādījuši par darba iespējām Vācijas lauksaimniecībā, aģentūrai BNS atzina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Informācijas nodaļā.

Kopumā par darba iespējām Vācijas lauksaimniecībā interesējušies 33,7% klientu. Eiropas Nodarbinātības dienestu sadarbības tīkla (EURES) konsultāciju apmeklētāji izrādījuši interesi arī par veselības un sociālās aprūpes nozari (14,5%), apstrādes rūpniecību (11,%), izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu (8,1%) un transporta jomu (5,8%).

Atsaucoties uz 2010.gada oktobra datiem, NVA norādīja, ka Vācijas darba tirgū darbaspēka trūkums vērojams tādās profesijās kā ārsti, medmāsas, viesnīcu un ēdināšanas speciālisti, viesmīļi un pavāri, inženiermehāniķi un inženierelektriķi, kā arī kvalificēti metālstrādnieki.

Saskaņā ar NVA sniegto informāciju šogad pirmajos divos mēnešos EURES konsultanti snieguši 88 individuālās konsultācijas par darba iespējām, dzīves un darba apstākļiem Vācijā, kas ir 28,3% no kopējā sniegto individuālo konsultāciju skaita. Janvārī, salīdzinot ar 2009.gada nogali, darba meklētāju interese par nodarbinātības iespējām Vācijā bija būtiski pieaugusi un sniegto konsultāciju skaits palielinājies 1,8 reizes.

Intereses pieaugumu NVA skaidroja ar aģentūras mājaslapas EURES sadaļā publicēto vakanci lauksaimniecības sezonas darbiem Vācijā, savukārt 2011.gada februārī sniegto EURES konsultāciju skaits par darba iespējām Vācijā būtiski samazinājies un bija trīs reizes mazāks nekā janvārī. Pašlaik NVA mājaslapas EURES sadaļā publicētas jaunas vakances darbam Vācijā, tāpēc martā interese par nodarbinātības iespējām šajā valstī un līdz ar to EURES konsultāciju skaits varētu palielināties, atzina NVA.

2010.gadā par darba iespējām Vācijā tika sniegtas kopumā 364 EURES individuālās konsultācijas - mēnesī vidēji 30 konsultāciju, tas ir, 7,9% no EURES Latvijā sniegto individuālo konsultāciju kopskaita. Savukārt 2009.gadā tika sniegtas 604 EURES individuālās konsultācijas, kas ir 8,5% no kopējā EURES Latvijā sniegto individuālo konsultāciju kopskaita jeb vidēji 50 konsultāciju mēnesī.

No 2011.gada 1.maija Latvijas pilsoņiem, lai strādātu Vācijā, darba atļauja vairs nebūs nepieciešama. Tiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlas strādāt sezonas darbus Vācijā, darba atļaujas nav nepieciešamas jau no šā gada 1.janvāra.

Svarīgākais