Komerctiesību eksperts: "Ar 100 latu SIA atkārtoti kāpjam uz grābekļa"

Plānots, ka grozījumi Komerclikumā, kas paredz samazināt sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) minimālo pamatkapitālu līdz 100 latiem, būs nozīmīgs atspaids uzņēmējdarbības uzsākšanai.

Līdz šim klusāk izskanējušas ierosinājuma pretinieku balsis. Komerctiesību eksperts gan brīdina, ka "grasāmies atkārtoti uzkāpt uz grābekļa".

Ja priekšlikums gūs atbalstu valdībā un Saeimā, turpmāk, lai nodibinātu SIA, līdzšinējo 1129,5 latu vietā minimāli būs nepieciešami 179,5 lati: 50 latu pamatkapitāla tūlītējai apmaksai, 100 latu valsts nodevas samaksai par SIA reģistrēšanu komercreģistrā, 24 lati par publikāciju oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis un 5,50 lati par dibinātāja paraksta apliecinājumu, veicot to Uzņēmumu reģistrā (UR).

Par to, ka grozījumi Komerclikumā būs nozīmīgs atspaids arī bez darba palikušajiem iedzīvotājiem uzņēmējdarbības uzsākšanai, pārliecināta gan Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) priekšsēdētāja Elīna Egle, gan Mazo un vidējo komersantu un amatniecības konsultatīvās padomes priekšsēdētāja Silvija Greste. Atvieglojot biznesa uzsākšanas nosacījumus, tiks kāpinātas kvalificēto cilvēku iespējas īstenot savas idejas uzņēmējdarbībā un mazināt savu atkarību no valsts sociālās palīdzības, uzsver E. Egle. Tajā pašā laikā tiek norādīts, ka, samazinot pamatkapitāla prasības lielumu līdz 100 latiem, reģistrācijas un izsludināšanas izmaksas var būt lielākas par SIA pamatkapitālu. "Tas rada absurdu situāciju, tāpēc, lai atvieglotu uzņēmējdarbību, ir jāatsakās vai būtiski jāsamazina valsts nodevas par reģistrāciju un izmaiņu izsludināšanu," uzskata LDDK priekšsēdētāja.

Uzņēmumu reģistra vadītājs Ringolds Balodis gan apšauba, ka minimālā pamatkapitāla samazināšana dos cerēto rezultātu un veicinās jaunu uzņēmumu dibināšanu Latvijā. "Varam pieņemt, ka, samazinot minimālo pamatkapitālu līdz 100 latiem, Latvijā tiks nodibināts par 100 vai 1000 uzņēmumiem vairāk. Bet kas notiks tālāk? Uzņēmējiem būs jāsaskaras ar skarbo realitāti, kurā nopietna atbalsta nav," norāda R. Balodis.

Netiek aizmirsti arī riski. Ņemot vērā, ka pamatkapitāls SIA gadījumā kalpo par garantiju, un to samazinot, samazinās arī garantijas apjoms, tāpēc uzņēmējiem nākotnē būs jāpievērš lielāka uzmanība sava partnera finanšu situācijai un pamatkapitālam, skaidro E. Egle.

Tas dara uzmanīgus arī Komerclikuma grozījumu pretiniekus, komerctiesību ekspertus – Latvijas Universitātes docentu Aivaru Lošmani un lektoru Aigaru Strupišu. Viņi norāda, ka priekšlikums ir neizstrādāts no kreditoru aizsardzības viedokļa, un pauž bažas, ka SIA forma ar 100 latu pamatkapitālu var tikt izmantota kreditoru krāpšanai.

A. Lošmanis ir pārliecināts, ka grasāmies atkārtoti uzkāpt uz grābekļa, atgādinot, ka arī pirms 1996. gada sabiedrības ar ierobežotu atbildību minimālais pamatkapitāls bija 100 latu. Toreiz tika reģistrēts ļoti liels SIA skaits un valsts bija spiesta uzsākt daudzu sabiedrību likvidāciju, tam tērējot ievērojamus budžeta līdzekļus. Tāpat līdz šim neesot izskanējis nopietns pamatojums, lai uzskatītu, ka šāds solis veicinās ekonomisko aktivitāti, norāda A. Lošmanis un brīdina, ka līdzīgi, kā tas bijis pirms 12 gadiem, arī tagad varam gaidīt nopietnu slogu valsts budžetam.

***

UZZIŅAI

Lai nodibinātu SIA, līdz šim minimāli bija nepieciešami 1129,5 lati

Stājoties spēkā grozījumiem Komerclikumā – 179,5 lati:

50 latu (50% no 100 latiem) pamatkapitāla tūlītējai apmaksai,

100 latu valsts nodevas samaksai par SIA reģistrēšanu komercreģistrā,

24 lati par publikāciju oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis,

5,50 lati par dibinātāja paraksta apliecinājumu, veicot to Uzņēmumu reģistrā.