Kopš gada sākuma pārtikas eļļas cenas Latvijā pieaugušas par 7 līdz 30%

Kopš gada sākuma pārtikā lietojamo eļļu cenas pieaugušas par 7-30%, aģentūrai BNS pastāstīja aptaujāto tirgotāju pārstāvji.

Mazumtirgotāja "Rimi Latvia" vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere aģentūrai BNS klāstīja, ka šogad janvārī un februārī atsevišķi piegādātāji cēluši iepirkuma cenas dažām saulespuķu un rapšu eļļām. "Kopā četru veidu eļļai cenas pieaugušas vidēji par 15%," precizēja Valnere.

Savukārt mazumtirgotāja "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš aģentūrai BNS norādīja, ka "tagad eļļu cenām kāpuma procents ir dažāds katrā konkrētā situācijā un ir piegādātāji, kuri kopš gada sākuma pacēluši eļļas cenas".

Tomēr Andiņš uzsvēra, ka "kopējais dārgāku eļļu skaits nav liels - tikai septiņi veidi, kas no kopējā eļļu sortimenta veido tikai nelielu daļu." Cenas "Maxima" veikalos kopš janvāra par 15% pieaugušas četru veidu saulespuķu eļļai, par 30% pieaugušas cenas divu veidu rapšu eļļai un viena veida augu eļļai par 7%.

Preses sekretārs atzina, ka eļļas cenu pieaugums skaidrojams ar situāciju eksporta tirgos.

Zīmola "Elvi" pārvaldītāja "Pārtikas tirdzniecības apvienības" sabiedrisko attiecību vadītājs Artis Jurkevics aģentūrai BNS pavēstīja, ka augu, rapšu un saulespuķu eļļu cenu kāpums sācies jau 2010.gada septembrī. "2010.gada septembrī bija pirmais cenu kāpums, un 2011.gada janvārī un februārī tam sekoja nākamais cenu kāpuma vilnis," sacīja Jurkevics, bet piebilda, ka savukārt "olīveļļas cenas ir stabilas jau vairākus gadus".

Kopumā, sākot ar 2010.gada septembri, eļļas cenas ir palielinājušās vidēji par 20%, kas saistīts ar 2010.gada slikto ražu, ko ietekmēja sausā un karstā vasara, skaidroja "Elvi" pārstāvis un piebilda, ka papildus faktors, kas veicināja cenu kāpumu, bija spekulācijas biržās.

"Attiecībā uz jaunās ražas cenām augu, rapšu un saulespuķu eļļām patlaban nav iespējams sniegt konkrētu atbildi," norādīja Jurkevics un piebilda, ka parasti pavasarī eļļas cenas samazinās. "Tomēr cenu dinamika ir atkarīga no vispārējās ekonomiskās situācijas pasaulē un atsevišķu valstu, piemēram, Brazīlijas, Indonēzijas, ekonomiskā uzplaukuma, kas var izraisīt arī patēriņa pieaugumu," atzina zīmola pārstāvis.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe jau iepriekš intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" prognozēja, ka šogad cenas pieaugums būs gaidāms dažādām eļļām, jo to patēriņš pieaug, bet ražošanas jaudas nav palielinājušās.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais