Valsts darba inspekcija pērn atklājusi 1,8 tūkstošus nelegāli nodarbināto

Valsts darba inspekcija (VDI) pērn atklājusi 1824 nelegāli nodarbinātos, žurnālistus trešdien informēja VDI direktora pienākumu izpildītājs Renārs Lūsis.

Salīdzinot ar 2009.gadu, pērn atklāto nereģistrēto nodarbināto personu skaits pieaudzis par 51%. Pēc Lūša teiktā, pērn visvairāk nelegāli nodarbināto bijis būvniecībā, kur atklāti 716 gadījumu.

Lūsis pavēstīja, ka VDI nereģistrētās nodarbinātības atklāšanas rezultativitāte pērn pieaugusi par 32%. Pērno gadu viņš raksturoja kā izaicinājumiem bagātu gadu. Lūsis pastāstīja, ka VDI rīcībā bijis mazākais budžets piecu gadu laikā, kā arī mazākais inspektoru skaits, lai gan inspekcijai budžets bijis par 30% mazāks nekā 2009. gadā, darba apmēra samazinājums bijis tikai par 14%.

Viņš uzsvēra - lai gan kopumā bijis par 1,5 tūkstoti mazāk darba pārbaužu, inspekcija mainījusi darba organizāciju un gājuši arī atkārtotās pārbaudēs, tādējādi iegūstot labākus rezultātus.

Pēc VDI datiem, pērn piemērotā soda nauda par nereģistrēto nodarbinātību sasniegusi 401,1 tūkstoti latu.

VDI ir valsts uzraudzības un kontroles iestāde. Inspekcijas uzraudzībai un kontrolei ir pakļauti komersanti, valsts un pašvaldību iestādes, reliģiskās un sabiedriskās organizācijas, darba devēji un to pilnvarotās personas atbilstoši tām uzticētajiem pienākumiem un pilnvarām, uzņēmumu darbavietas, kā arī jebkuras citas vietas uzņēmumā, kas nodarbinātajam ir pieejamas darba gaitā.