Premjers izveido darba grupu priekšlikumu izstrādei par NĪN piemērošanu 2012.gadā

Lai sagatavotu priekšlikumus par nekustamā īpašuma nodokļa (NIN) piemērošanu 2012.gadā, tostarp izvērtējot iespējas šai procesā dot lielākas tiesības pašvaldībām, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis izveidojis darba grupu.

Par darba grupas vadītāju iecelts Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis. Darba grupā strādās arī Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis, Ekonomikas ministrijas Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktore Ilze Oša, Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos Juris Stinka, kā arī citi eksperti no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Valsts zemes dienesta, Dabas aizsardzības pārvaldes, Valsts reģionālās attīstības aģentūras, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras. Darba grupā būs pārstāvji arī no Rīgas, Līvānu, Mālpils un Madonas novada domēm.

Darba grupai priekšlikumi būs jāiesniedz Finanšu ministrijā, kas, pamatojoties uz tiem, sagatavos un valdībā līdz 15.jūlijam iesniegs informatīvo ziņojumu.

Amatpersonas jau iepriekš izteikušās, ka pašvaldībām būtu jādod lielākas tiesības savās teritorijās noteikt NĪN maksājumus un piešķirt atlaides. Vēstīts arī, ka 2012.gadā plānots vēl paaugstināt NĪN.

No šā gada stājas spēkā grozījumi likumā par NĪN, kas paredz dubultot šā nodokļa likmes mājokļiem. Tādējādi NĪN dzīvojamām mājām noteikts 0,2-0,6% apmērā atkarībā no dzīvojamās mājas vai dzīvokļa kadastrālās vērtības.

Pērn Latvijā nekustamā īpašuma nodokļa likme zemei un saimnieciskajā darbībā izmantojamām ēkām, kā arī inženierbūvēm bija 1,5% no to kadastrālās vērtības, saglabājot 25% nodokļa pieauguma ierobežojumu. Dzīvojamajām ēkām - par kadastrālo vērtību līdz 40 tūkstošiem latu piemēroja likmi 0,1%, par kadastrālo vērtību 40 001-75 000 latu - 0,2%, par kadastrālo vērtību virs 75 tūkstošiem latu - 0,3% no kadastrālās vērtības. NĪN administrē un iekasē pašvaldības.