Iedzīvotāju parādi par siltumu pārsnieguši 60 miljonus latu

Latvijas iedzīvotāju parādi par patērēto siltumu pārsnieguši 60 miljonus latu, otrdien raksta laikraksts "Dienas Bizness " (DB) atsaucoties uz jaunākajiem Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) aptaujas datiem.

Aptaujā apkopoti 134 Latvijas pašvaldību centralizētās siltumapgādes rezultāti. Tie liecina, ka parādi šajā apkures sezonā no 1.oktobra līdz 1.janvārim pieauguši ļoti strauji un uz šā gada 1.janvāri vidēji 31% iedzīvotāju nebija norēķinājušies par patērēto siltumu

Apkures sezonas sākumā iedzīvotāji bija parādā par piegādāto siltumu vēl no iepriekšējā sezonas apmēram 20 miljonus latu jeb 18% no kopējās summas, tagad šī summa pieaugusi līdz 61 miljonam, no kuriem 16 miljoni latu parāds ir Rīgā, raksta DB.

Pārējo pašvaldību datus Latvijas Pašvaldību savienība pagaidām neatklāj, aizbildinoties ar ētiskiem apsvērumiem, jo "pašvaldības ar esošo situāciju nelepojas," DB norādīja LPS padomnieks Paulis Barons.

Vidējais siltumrēķinu parāds Latvijā ir 31%, bet Rīgā 45% iedzīvotāju.

"Rīgas siltums" pārstāve Linda Rence DB norādīja, ka dati uz 1. janvāri nepilnīgi atspoguļo objektīvo situāciju, jo pašlaik Rīgas iedzīvotāju parādi jau ir kritušies līdz 11 miljoniem latu.

Ekonomika

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais