Premjers konfidencialitātes dēļ nekomentē Ģenerālprokuratūras atbildi par "airBaltic" līgumu

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis nekomentē Ģenerālprokuratūras atbildi uz viņa iesniegumu, kurā lūgts izvērtēt Latvijas aviokompānijas "airBaltic" akcionāru sadarbības līguma atbilstību valsts interesēm, jo tai piešķirts konfidencialitātes statuss, aģentūrai BNS pastāstīja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

Viņa norādīja, ka Dombrovskis ir saņēmis Ģenerālprokuratūras atbildi, bet plašāku informāciju konfidencialitātes statusa dēļ nevar sniegt. Informāciju nevar sniegt arī par turpmāko rīcību saistībā ar "airBaltic" akcionāru līgumu.

Ģenerālprokuratūras pārstāvis Andrejs Vasks aģentūrai BNS iepriekš pastāstīja, ka Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamentā ir pabeigta pārbaude pēc Dombrovska iesniegtā iesnieguma, kurā tika lūgts izvērtēt iespējamo valsts interešu aizskārumu, noslēdzot 2009.gada 4.marta "airBaltic" akcionāru sadarbības līgumu starp Latviju un "Baltijas aviācijas sistēmām", un līguma atbilstību valsts interesēm. Ministru prezidentam sniegta motivēta atbilde.

Jau ziņots, ka Dombrovskis lūdza prokuratūru izvērtēt "airBaltic" akcionāru līguma atbilstību valsts interesēm.

Akcionāru sadarbības līgums tika noslēgts 2009.gada 4.martā starp Latvijas valsti Satiksmes ministrijas (SM) personā un "airBaltic" prezidentam un izpilddirektoram Bertoltam Flikam piederošo kompāniju "Baltijas aviācijas sistēmas".

"Tā laika satiksmes ministra [Aināra Šlesera] parakstītais akcionāru sadarbības līgums būtiski ierobežo valsts kā vairākuma akcionāra iespējas pārvaldīt sev piederošās daļas uzņēmumā un rada nepamatoti plašas pilnvaras mazākuma akcionāram," paziņojumā presei uzsvēra Dombrovskis.

Turklāt šis līgums tika parakstīts pēdējā brīdī pirms valdību nomaiņas - astoņas dienas pirms Dombrovska vadītās valdības apstiprināšanas Saeimā, kā arī bez Ministru kabineta pilnvarojuma. Nosūtot ģenerālprokuroram minētā līguma kopiju, Dombrovskis īpaši norādīja uz atsevišķiem faktiem, kas rada bažas par valsts interešu iespējamu neievērošanu.

"Pirmkārt, jau 1995.gada 29.augusta "Air Baltic Corporation" dibināšanas līgums ar "Scandinavian Airlines Systems Denmark- Norway-Sweden" un trim ārvalstu investīciju fondiem būtiski ierobežoja valsts kā vairākuma akcionāra tiesības brīvi bez jebkāda ierobežojuma īstenot savu vairākumu - SAS kā otrs lielākais akcionārs noteica stratēģiskus "Air Baltic Corporation" darbības jautājumus. Otrkārt, Šlesers līgumu parakstījis pēc vienpersoniska lēmuma. Treškārt, 2009.gada 6.aprīļa statūtu redakcijā salīdzinājumā ar 2004.gada 13.decembra statūtu redakciju no 1 000 000 ASV dolāru līdz 10 000 000 eiro palielināta summa, pie kuras jebkurā gadījumā līgums skatāms uzņēmuma padomē," teikts premjera vēstulē.

Fliks paziņojumā presei savukārt iepriekš uzsvēra, ka "Baltijas aviācijas sistēmas" un valsts akcionāru līgums tika apspriests 2010.gada sākumā Ministru kabinetā. "Ministru kabinetu Latvijā vada Valdis Dombrovskis. Mani izbrīna Dombrovska kunga rīcība - vai, vēršoties ar šādu lūgumu Ģenerālprokuratūrā, Dombrovska kungs vēlas, lai prokuratūra pārbauda viņa darbību?" jautā Fliks.

Kompānija "airBaltic" veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām - Rīgas, Viļņas un Tallinas, kā arī nodrošina aviosatiksmi vairākos iekšzemes maršrutos Somijā.

Svarīgākais