Zatlers vizītes laikā Lietuvā pārrunās enerģētikas projektus, īpaši Visaginas AES attīstību

Valsts prezidents Valdis Zatlers no 9. līdz 11.februārim uzturēsies valsts vizītē Lietuvā, kur pārrunās arī kopējos Baltijas valstu enerģētikas projektus, īpaši Visaginas atomelektrostacijas projekta attīstību.

Prezidenta Preses dienestā aģentūru BNS informēja, ka 9.februāra vakarā Zatlers pasniegs valsts augstākos apbalvojumus Lietuvas sabiedriskajiem un kultūras darbiniekiem un tiksies ar Latvijas uzņēmējiem un delegācijas pārstāvjiem, kas piedalās vizītē, lai uzklausītu viņu intereses Lietuvas tirgū.

Savukārt ceturtdien Zatleru un viņa dzīvesbiedri Lilitu Zatleri pie prezidenta pils oficiālā ceremonijā sagaidīs Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Tai sekos abu valsts augstāko amatpersonu saruna un delegāciju tikšanās. Tāpat prezidents tiksies ar Lietuvas premjerministru Andri Kubiļu un Seima vicepriekšsēdētāja vietnieku Aļģi Kašetu.

Tikšanos laikā tiks pārrunāta abu kaimiņvalstu divpusējā sadarbība.

Savukārt prezidentu tikšanās laikā plānots pārrunāt kopējos Baltijas valstu enerģētikas projektus, īpaši Visaginas atomelektrostacijas projekta attīstību. Tāpat Zatlers pievērsīsies kopējiem transporta, kā arī iekšlietu un pārrobežu sadarbības jautājumiem. Nozīmīgu vietu Latvijas un Lietuvas sadarbībā ieņem kultūras un izglītības sakaru stiprināšana ne vien valstu, bet arī reģionālā līmenī.

Lai veicinātu abu valstu ekonomisko attiecību attīstību un Latvijas un Lietuvas saiknes stiprināšanu uzņēmējdarbībā, Zatlers piedalīsies Latvijas-Lietuvas biznesa forumā, kur Latviju pārstāvēs informācijas tehnoloģiju, tūrisma, biznesa konsultāciju, mediju, enerģētikas un elektronikas industrijas, būvniecības un iepakojuma ražošanas nozaru uzņēmēji.

Vēl šajā dienā prezidents noliks ziedus pie 1991.gada 13.janvārī barikāžu laikā nogalinātajiem lietuviešiem veltītā pieminekļa Antakalnis kapsētā, kā arī vakarā piedalīsies Lietuvas prezidentes rīkotajās valsts vakariņās.

Vizītes laikā Lilita Zatleres kundze apmeklēs Lietuvas Neredzīgo un vājredzīgo centru, Lietuvas naudas kaltuvi un Lietuvas Nacionālo galeriju.

Savukārt vizītes pēdējā dienā prezidents apmeklēs Klaipēdu, kur norisināsies biznesa seminārs. Valsts prezidents tiksies ar Klaipēdas pilsētas mēru Rimantu Tarškeviču, lai pārrunātu reģionālās sadarbības jautājumus. Zatleram Klaipēdā būs iespēja tikties ar latviešu kopienas pārstāvjiem, kas dzīvo Klaipēdas pilsētā un tās apkārtnē. Pēcpusdienā prezidents viesosies Klaipēdas universitātē, un viņam tiks piešķirts tās goda doktora tituls.

Savukārt Lilita Zatleres kundze apmeklēs Klaipēdas pulksteņu muzeju.

Vizītes noslēgumā Valsts prezidents apmeklēs latviešu baznīcu Būtiņģē.

Oficiālajā delegācijā uz Lietuvu dosies arī vairāki ministri - Ministru prezidenta biedrs, aizsardzības ministrs Artis Pabriks, ekonomikas ministrs Artis Kampars, iekšlietu ministre Linda Mūrniece, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis, kā arī Latvijas vēstnieks Lietuvā Mārtiņš Virsis, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis, Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāre Dana Reizniece un Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

Iepriekšējā Valsts prezidenta valsts vizīte Lietuvā bija 2001.gadā. Zatlers savas prezidentūras laikā Lietuvā darba vizītēs ir viesojies septiņas reizes.

Jau vēstīts, ka 2009.gada 31.decembrī pilnībā tika slēgta Ignalinas AES Lietuvā, jo Eiropas Savienība šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK reaktorus uzskatīja par nedrošiem. Enerģētisko vajadzību nodrošināšanai Lietuva sadarbībā ar Latviju, Igauniju un Poliju plāno līdz 2018.-2020.gadam uzbūvēt jaunu AES. Šīs spēkstacijas celtniecība varētu izmaksāt 3 līdz 5 miljardus eiro (2,1 līdz 3,5 miljardus latu).

Savukārt Krievijas valstij piederošā energokompānija "Rosatom" ieplānojusi līdz 2016.gadam Kaļiņingradas apgabalā netālu no Sovetskas pilsētas, tikai 20 kilometru attālumā no Lietuvas robežas, uzbūvēt jaunu AES, kuras jauda sasniegtu 1200 megavatu. 2018.gadā iecerēts atklāt otru energobloku ar līdzīgu jaudu. AES izmaksas esot lēšamas vairāk nekā 17 miljardos ASV dolāru (8,8 miljardos latu), un projekta īstenošanā plānots iesaistīt arī privātos investorus. 25.februārī jau tika ielikts jaunās AES pamatakmens.

Ziņots arī, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers vizītes laikā Krievijā no kaimiņvalsts premjera Vladimira Putina saņēmis piedāvājumu Latvijai iesaistīties Kaļiņingradas atomelektrostacijas (AES) projektā, iepriekš ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Sarunā ar Zatleru Putins esot apgalvojis, ka Visaginas projekts Lietuvā, kurā Latvija iecerējusi iesaistīties, diez vai īstenosies, un uzaicinājis Latviju tā vietā iesaistīties Krievijas AES būvē kā patērētājiem un investoriem ar 8-12% daļu. Latvijas pārstāvji diplomātiski pieklājīgi atteikuši Putinam, norādot, ka Latvija tomēr turpina atbalstīt Visaginas projektu.

Piedāvājumu dalībai Kaļiņingradas AES no Putina saņēmusi arī Lietuva, savukārt Igaunija pagaidām nav uzrunāta.