Tarifu paaugstinājums skars vismaz pusi "Latvenergo" klientu

AS "Latvenergo" jaunajos tarifos ir izveidojusi tarifu struktūru, kas balstīsies uz sociālā atbildīguma principu un diferencēs cenu atbilstoši elektroenerģijas patēriņam. Pēc šā brīža Latvenergo aprēķiniem regulētā tarifa izmaiņas skars 450 000 jeb pusi Latvenergo klientu.

AS „Latvenergo” izstrādājis un no 1. aprīļa plāno ieviest jaunu tarifa T-1 struktūru – Starta cena un Pamata cena. Šīs izmaiņas tiks ieviestas, ja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinās „Latvenergo” jauno tarifu plānu. „Tas nozīmē, ka sākot uzskaitīt no 1.aprīļa, pirmo 1200 kWh patēriņam piemēros Starta tarifs, kas paliks līdzšinējā tarifa līmenī, tas ir – 0,0825 Ls/kWh. Savukārt no 1201 kWh jānorēķinās par Pamata tarifu, kas ir 0,1074 Ls/ kWh,” skaidro Latvenergo valdes loceklis Uldis Bariss. Tātad no šā gada 1. aprīļa katrai mājsaimniecībai sāks skaitīt kWh līdz tiks iztērētas 1200 kWh, un visu šo laiku būs jāmaksā līdzšinējā tarifa cena, bet tiklīdz šīs 1200 kWh tiks pārsniegtas, par turpmāko elektrības patēriņu būs jāmaksā pēc jaunajiem tarifiem līdz nākošā gada 31.martam, jo no 1.aprīļa atkal kWh tiks sāktas skaitīt no jauna. Līdz šā gada 31.martam saglabāsies līdzšinējie elektroenerģijas tarifi.

U.Bariss atzīmē, ka vidēji 50% visu mājsaimniecību gadā nepatērē vairāk par 1200 kWh, tāpēc šīm mājsaimniecībām elektrības rēķini nemainīsies.

„Latvenergo veiktie aprēķini naudas izteiksmē liecina, ka, piemēram, tarifu izmaiņu ietekme mājsaimniecībām, kas mēnesī patērē 101 – 200 kWh, būs vidēji par 1,10 latiem. No privāto klientu groza tās ir vidēji 29% mājsaimniecību.

Mājsaimniecībām, kas patērē 200 – 400 kWh mēnesī, elektrības maksājums mēnesī izmainīsies vidēji par 4,36 latiem, un tas attieksies uz vidēji 16% mājsaimniecību.

Savukārt pārējām mājsaimniecībām, kas patērē vairāk par 400 kWh mēnesī, elektrības maksājums palielināsies, sākot no 10 latiem, bet tās ir 6% no visām mājsaimniecībām.

U.Bariss stāsta, ka šāda sistēma varētu saglabāties turpmākos 3 gadus. Viņš arī prognozē, ka elektroenerģijas tarifu izmaiņu dēļ iespējams tiks stimulēti energoefektivitātes pasākumi. Kopš 2008.gada elektroenerģijas kopējais patēriņš ir audzis, bet jaunās tarifu izmaiņas varētu kavēt kopējā patēriņa pieauguma apjomu.

„„Latvenergo“ ar jauno tarifu plānu rīkojas sociāli atbildīgi, paredzot tarifu struktūru, kas diferencēs cenu, atbilstoši elektroenerģijas patēriņam un maksātspējai. Svarīgi uzsvērt, ka jaunā struktūra balstīsies uz sociālā taisnīguma principiem – tie, kas vairāk patērē elektroenerģiju, arī attiecīgi vairāk izjutīs tarifa izmaiņas,“ informē Juris Pūce, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs.

Elektroenerģijas tarifu izmaiņas tiks ieviestas, jo AS „Sadales tīkls”, kas ir AS “Latvenergo” pilnībā piederoša meitassabiedrība paceļ tarifus, par vidēji 28%, kas gala tarifā veido vidēji 11% sadārdzinājumu. „Latvenergo” gala cenu izmaiņas ietekmē arī elektroenerģijas cena, kas gala tarifa cenu ietekmē vēl par 10%. U.Bariss norāda, ka neskatoties uz tarifu paaugstinājumiem, gala tarifs gan mājsaimniecībām, gan industriālajiem elektroenerģijas lietotājiem būs viens no zemākajiem Eiropā.

Svarīgākais